Schenkel
10 min
200 min

Pot au Feu van runderschenkel

Pot-au-Feu is een klassiek Frans gerecht dat letterlijk "pot op het vuur" betekent. Het is een stoofpot gemaakt van rundvlees samen met wortelen, prei, ui, knoflook, selderij en kruiden zoals tijm, laurier en peterselie.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Pot-au-Feu is een klassiek Frans gerecht dat letterlijk "pot op het vuur" betekent. Het is een rustieke stoofpot gemaakt van rundvlees (vaak met runderschenkel of borststuk) samen met wortelen, prei, ui, knoflook, selderij en kruiden zoals tijm, laurier en peterselie. Soms worden ook beenmergpijpjes toegevoegd voor extra smaak. Dit gerecht wordt lang en op laag vuur gestoofd, waardoor het vlees boterzacht wordt en de bouillon veel smaak krijgt.

Pot-au-Feu komt uit de Franse plattelandskeuken en wordt beschouwd als een van de meest iconische Franse gerechten. Het is een eenvoudig gerecht dat in de wintermaanden populair was onder boerenfamilies. De bereidingswijze gaat terug tot de middeleeuwen, toen mensen langkookgerechten maakten van goedkope en taaie stukken vlees. Het is met de tijd uitgegroeid tot een favoriet gerecht dat zelfs op Franse koninklijke tafels werd geserveerd.

Pot-au-Feu wordt meestal in twee delen gegeten:

De bouillon: Eerst wordt de bouillon geserveerd, vaak als een voorgerecht, soms met wat vermicelli of croutons erin.

Het vlees en de groenten: Vervolgens wordt het vlees samen met de gekookte groenten geserveerd, vaak met Dijonmosterd, cornichons (kleine augurken) en soms ook met grof zeezout en een stuk knapperig brood. Je kunt ook de beenmerg eten door het uit de botten te scheppen en op een stuk brood te smeren.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Runderschenkel
      500 g
    • Prei
      stuks
    • Wortel
      stuks
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Bleekselderij
      stengels
    • Aardappel
      stuks
    • Laurierblad
      stuks
    • Tijm
      takjes
    • Peterselie
      takje
    • Peperkorrels
      stuks
    • Kruidnagel
      stuks
    • Zout naar smaak
    • Mergpijp (optioneel)
      stuks
    • Dijon mosterd (voor erbij)
    • Stokbrood (voor erbij)

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de groenten in grove stukken. Was de prei grondig om zand te verwijderen. Halveer de ui en steek er de kruidnagel in.
    • 2
      Doe de runderschenkel in een grote pan en voeg 1,5 liter koud water toe.
    • 3
      Breng het water langzaam aan de kook. Zodra het kookt, verwijder je het schuim dat zich aan de oppervlakte vormt met een schuimspaan. Dit zorgt voor een heldere bouillon.
    • 4
      Voeg vervolgens de ui met kruidnagel, knoflook, laurierblad, tijm, peterselie, peperkorrels en zout toe.
    • 5
      Zet het vuur laag zodat het zachtjes pruttelt. Laat dit ongeveer 2-3 uur sudderen, met het deksel op de pan. Voeg indien nodig wat water toe om het vlees ondergedompeld te houden.
    • 6
      Na 1,5-2,5 uur voeg je de aardappelen, wortelen, prei en bleekselderij toe. (Als je een mergpijp gebruikt, kun je deze nu ook toevoegen).
    • 7
      Controleer of het vlees mals is. Het moet gemakkelijk van het bot vallen. Verwijder het vlees en de groenten uit de pan en houd ze warm.
    • 8
      Zeef de bouillon indien gewenst om de kruiden en peperkorrels te verwijderen.
    • 9
      Serveer eerst de bouillon in diepe kommen als voorgerecht, eventueel met wat vermicelli of croutons.
    • 10
      Vervolgens serveer je het vlees en de groenten op een apart bord, met Dijonmosterd, cornichons en stokbrood aan de zijkant. Het merg kan op het brood worden gesmeerd.
  • Probeer ook

    Je Doet Geen Ananas op een ****ing Pizza, Gordon Ramsay

    Ananas op een pizza, kan dat wel of niet? De eeuwige discussie vindt ook plaats onder topkoks. Maar meningen zijn er om bijgesteld te worden, toch?

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten