Bulgur
15 min
60 min

Gevulde aubergine met bulgur

ulgur is een volkoren graanproduct dat meestal wordt gemaakt van harde tarwe. De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Aubergine
      stuks
    • Rundergehakt
      200 g
    • Bulgur
      100 g
    • Grote Ui
      stuks
    • Feta, verkruimeld
      100 g
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Paprikapoeder
      theelepel
    • Gemalen komijn
      theelepel
    • Zout en peper, naar smaak
    • Peterselie of Munt
    • Kleine tomaat (voor de extra frisheid)
      stuks

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200°C.
    • 2
      Halveer de aubergines in de lengte en hol ze uit met een lepel, laat ongeveer een halve centimeter rand over. Snijd het uitgeholde vlees in kleine blokjes en zet opzij.
    • 3
      Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
    • 4
      Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en goudbruin zijn.
    • 5
      Voeg het gehakt toe en bak het tot het bruin en gaar is, breng op smaak met paprikapoeder, komijn, zout en peper. Voeg de blokjes aubergine toe en laat nog een paar minuten koken.
    • 6
      Bereid de bulgur volgens de instructies op de verpakking in een aparte pot.
    • 7
      Meng het gekookte gehaktmengsel met de gekookte bulgur en de helft van de verkruimelde feta. Vul de uitgeholde aubergines met het bulgur-gehaktmengsel, druk het goed aan met de achterkant van een lepel.
    • 8
      Plaats de gevulde aubergines in een ovenschaal, besprenkel met de overgebleven olijfolie. Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot de aubergines zacht en goed gaar zijn.
    • 9
      Haal de aubergines uit de oven en garneer met de overgebleven feta, wat uienringen, verse peterselie, basilicum of munt, en fijngehakte tomaten als je die hebt.
    • 10
      Serveer warm en geniet!

Bulgur is een volkoren graanproduct dat meestal wordt gemaakt van harde tarwe. De tarwekorrels worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Het is een ingrediënt dat veel wordt gebruikt in de Midden-Oosterse en Mediterrane keuken. Dankzij het voor-kookproces is bulgur vrij snel te bereiden in vergelijking met andere volle granen. Het heeft een lichte, nootachtige smaak en een stevige, chewy textuur, wat het een geweldig alternatief maakt voor rijst of couscous in vele gerechten. Het onderstaand recept is makkelijk aanpasbaar met andere groenten zoals fijngesneden prei, wortel of tomaat. Als je het gehakt weglaat kan je er ook een mooie vegetarische schotel van maken die door zijn kleuren een mooi, en vooral lekker, gerecht op je bord is.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten