Personen
-
+
Ingrediënten
- Hele kip1 stuks
- Wortel2 stuks
- Courgette1 stuks
- Knoflook4 teentje
- Olijfolie2 eetlepel
- Boter1 eetlepel
- Gemalen komijn1 theelepel
- Paprikapoeder1 theelepel
- Kurkuma1 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Citroen1 stuks
- Peterselie of koriander (voor garnering)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Vlinder de kip door de ruggengraat eruit te snijden en de kip plat te drukken. Dep de kip droog.
- 2Meng de olijfolie, citroenrasp, citroensap, komijn, paprikapoeder, kurkuma, zout en peper tot een marinade. Wrijf de marinade over de hele kip, ook onder het vel.
- 3Verhit de braadpan op middelhoog vuur. Voeg de boter en een eetlepel olijfolie toe.
- 4Leg de kip met de huidkant naar beneden in de pan. Druk eventueel aan met een gewicht (bijvoorbeeld een andere zware pan) en bak 5-7 minuten tot de huid goudbruin is.
- 5Draai de kip om en voeg de wortelen, courgette en knoflookteentjes toe rondom de kip.
- 6Zet het deksel op de pan en laat de kip op laag vuur ongeveer 30-40 minuten garen. Controleer af en toe of de kip niet aanbakt en voeg eventueel een scheutje water of bouillon toe.
- 7Als je een knapperigere huid wilt, zet je de pan zonder deksel 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
- 8Haal de kip en groenten uit de pan. Laat de kip 5 minuten rusten.
- 9Garneer met verse kruiden en serveer direct.
- 10Tips: Heb je geen braadpan kan je hem natuurlijk ook in een ovenschaal klaar maken. Combineer dit gerecht met vers brood, frietjes, rijst of aardappelpuree. De knoflookteentjes worden zacht en zoet tijdens het bakken en kunnen uit hun schil worden geknepen als extra smaakmaker.
Deze gevlinderde kip is een smaakvol en rustiek gerecht dat perfect is voor een gezellige maaltijd op een winterse zondag. Door de kip te vlinderen, wordt deze gelijkmatig gaar, terwijl de huid heerlijk krokant wordt. De rijke mix van kruiden en de gekarameliseerde groenten, zoals wortelen en courgette, geven dit gerecht een aardse smaak. Alles wordt bereid in één braadpan, wat zorgt voor eenvoud en intensieve smaken. Dit gerecht past perfect bij een knapperig stuk brood, verse frietjes of romige aardappelpuree en is een echte blikvanger op tafel!
