Witlof
15 min
20 min

Witlof peer carpaccio met een oosterse vinaigrette

Deze witlof peer salade met ham en een oosterse vinaigrette kan je makkelijk aanpassen naar je eigen smaak. Deze salade is een lekkere balans van zoete, zoute en frisse smaken, met verschillende texturen van knapperige witlof tot zachte peer en zoute ham.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Witlof
      stuks
    • Rijpe peren
      stuks
    • Prosciutto of Serranoham
      10 g
    • Parmezaanse kaas
      60 g
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Vissaus
      eetlepel
    • Rijstazijn
      eetlepel
    • Honing of Agavesiroop
      theelepel
    • Sesamolie
      theelepel
    • Knoflook
      teentje
    • Verse gember, geraspt
      theelepel
    • Limoensap
    • Zout en peper naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de onderkant van de witlofstronken af en verwijder de buitenste bladeren indien nodig. Snijd de stronken in de lengte doormidden en verwijder de harde kern. Snijd de witlof in dunne reepjes en verdeel deze over vier borden of op een schaal.
    • 2
      Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd de peren in dunne plakjes en leg deze afwisselend met de witlofreepjes op de borden.
    • 3
      Verdeel de plakjes ham gelijkmatig bovenop de laagjes witlof en peer.
    • 4
      Klop in een kleine kom de olijfolie, vissaus, rijstazijn, honing, sesamolie, knoflook, gember en limoensap door elkaar tot een mooie saus. Breng op smaak met zout en peper.
    • 5
      Druppel de vinaigrette voorzichtig over de witlof en peer en serveer het restant los in een kommetje.
    • 6
      Verdeel de geschaafde Parmezaanse kaas over de carpaccio.
    • 7
      Strooi optioneel de geroosterde, gehakte walnoten over het gerecht voor wat extra textuur.
    • 8
      Dien de carpaccio onmiddellijk op, zodat alle ingrediënten hun versheid behouden.

Deze witlof peer salade met ham en een oosterse vinaigrette kan je heel makkelijk aanpassen naar je eigen smaak. Serveer de vinaigrette los van de salade zodat iedereen deze naar eigensmaak kan toevoegen. Deze salade is een lekkere balans van zoete, zoute en frisse smaken, met verschillende texturen van knapperige witlof tot zachte peer en zoute ham.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten