Prei
10 min
15 min

Gesauteerde prei met koriander en knoflooksaus

In deze versie wordt de prei kort geblancheerd en daarna zachtjes gesauteerd met knoflook, bouillon en citroen, en op smaak gebracht met verse koriander. Dat zorgt voor een lichte, aromatische smaak die perfect past bij de zachte structuur van de prei.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Prei
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Knoflook
      teentje
    • Groentebouillon
      100 ml
    • Citroensap
      theelepel
    • Honing
      0.5 theelepel
    • Zout en peper
    • Verse koriander
    • Peterselie

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snijd het donkere groen van de prei af en gebruik het witte en lichtgroene deel. Was goed tussen de lagen en snijd in stukken van ongeveer 5–7 cm.
    • 2
      Kook de stukken prei 2-3 minuten in licht gezouten water, giet af en spoel koud. Dit maakt ze zachter van structuur.
    • 3
      Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de prei toe en bak zachtjes tot ze licht beginnen te kleuren (ca. 5 minuten). Voeg daarna de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee tot het geurt.
    • 4
      Voeg de groentebouillon toe samen met citroensap, honing, zout en peper. Laat dit nog 5 minuten zachtjes sudderen zodat de saus iets inkookt en de smaken goed intrekken.
    • 5
      Bestrooi de prei met verse koriander (en eventueel wat peterselie). Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur, bijvoorbeeld als bijgerecht bij rijst, lamsvlees of linzen.

Deze gesauteerde prei met koriander en knoflooksaus is een elegant en subtiel gerecht met diepe wortels in de Ottomaanse en Turkse keuken. Het is geïnspireerd op het klassieke gerecht Zeytinyağlı Pırasa, waarin prei langzaam gegaard wordt in olijfolie, vaak met citroen en soms met wortel of rijst. In deze moderne versie wordt de prei kort geblancheerd en daarna zachtjes gesauteerd met knoflook, bouillon en citroen, en op smaak gebracht met verse koriander. Dat zorgt voor een lichte, aromatische smaak die perfect past bij de zachte structuur van de prei.

Je kunt dit gerecht warm, lauwwarm of op kamertemperatuur serveren. Het is heerlijk als bijgerecht bij gegrild lamsvlees, een stuk gebakken zalm of een geurige pilav. Ook bij kruidige vegetarische gerechten met rode linzen, kikkererwten of rijst komt het prachtig tot zijn recht. Als onderdeel van een mezze-tafel is het een verrassende groentegerecht dat je zeker zal verrassen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten