Rundvlees
10 min
240 min
Boeuf Bourguignon met rode kool en rijst
Boeuf Bourguignon is een van de meest iconische gerechten uit de Franse keuken, afkomstig uit de Bourgognestreek in Frankrijk. Dit rijke stoofgerecht, gemaakt van rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in rode wijn, vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Runderstoofvlees300 g
- Rode wijn100 ml
- Runderbouillon200 ml
- Wortel1 stuks
- Ui1 stuks
- Knoflook1 teentje
- Spekblokjes50 g
- Champignons100 g
- Tomatenpuree1 eetlepel
- Bloem1 eetlepel
- Laurierblad1 stuks
- Gedroogde tijm1 theelepel
- Olijfolie1 eetlepel
- Boter1 eetlepel
- Zout en peper naar smaak
- Rode kool200 g
- Appel1 stuks
- Appelazijn1 eetlepel
- Suiker1 eetlepel
- Kaneel0.5 theelepel
- Basmatirijst120 g
- Water240 ml
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verhit de olijfolie en boter in een stoofpan op middelhoog vuur. Bak het stoofvlees rondom bruin en haal het uit de pan.
- 2Bak de spekblokjes in dezelfde pan tot ze knapperig zijn. Voeg ui, knoflook en wortel toe en bak enkele minuten. Voeg de bloem toe en roer goed door.
- 3Voeg de tomatenpuree toe en roer. Blus af met rode wijn, gevolgd door de bouillon. Roer goed om klontjes te voorkomen.
- 4Doe het vlees terug in de pan en voeg het laurierblad en tijm toe. Laat de stoofpot op laag vuur 2,5-4 uur sudderen tot het vlees zacht is.
- 5Voeg de champignons toe in de laatste 20 minuten van de kooktijd.
- 6Smelt de boter in een pan en voeg de rode kool, appel, suiker en appelazijn toe.
- 7Breng op smaak met kaneel, zout en peper. Laat de kool met deksel op laag vuur 20-25 minuten zachtjes stoven, af en toe roeren.
- 8Spoel de rijst af en kook deze in 240 ml water met een snufje zout in 10-12 minuten gaar. Laat afgedekt staan tot serveren.
- 9Schep de Boeuf Bourguignon in diepe borden en serveer met een portie rode kool en rijst. Garneer eventueel met verse peterselie.
Boeuf Bourguignon is een van de meest iconische gerechten uit de Franse keuken, afkomstig uit de Bourgognestreek in Frankrijk. Dit rijke stoofgerecht, gemaakt van rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in rode wijn, vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw als een eenvoudige boerenschotel. Het werd destijds bereid met ingrediënten die altijd beschikbaar waren: lokaal geproduceerde rode wijn, groenten van het seizoen en goedkopere stukken vlees die door lang sudderen heerlijk mals werden.