Rundvlees
10 min
240 min

Boeuf Bourguignon met rode kool en rijst

Boeuf Bourguignon is een van de meest iconische gerechten uit de Franse keuken, afkomstig uit de Bourgognestreek in Frankrijk. Dit rijke stoofgerecht, gemaakt van rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in rode wijn, vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Runderstoofvlees
      300 g
    • Rode wijn
      100 ml
    • Runderbouillon
      200 ml
    • Wortel
      stuks
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Spekblokjes
      50 g
    • Champignons
      100 g
    • Tomatenpuree
      eetlepel
    • Bloem
      eetlepel
    • Laurierblad
      stuks
    • Gedroogde tijm
      theelepel
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Boter
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Rode kool
      200 g
    • Appel
      stuks
    • Appelazijn
      eetlepel
    • Suiker
      eetlepel
    • Kaneel
      0.5 theelepel
    • Basmatirijst
      120 g
    • Water
      240 ml

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verhit de olijfolie en boter in een stoofpan op middelhoog vuur. Bak het stoofvlees rondom bruin en haal het uit de pan.
    • 2
      Bak de spekblokjes in dezelfde pan tot ze knapperig zijn. Voeg ui, knoflook en wortel toe en bak enkele minuten. Voeg de bloem toe en roer goed door.
    • 3
      Voeg de tomatenpuree toe en roer. Blus af met rode wijn, gevolgd door de bouillon. Roer goed om klontjes te voorkomen.
    • 4
      Doe het vlees terug in de pan en voeg het laurierblad en tijm toe. Laat de stoofpot op laag vuur 2,5-4 uur sudderen tot het vlees zacht is.
    • 5
      Voeg de champignons toe in de laatste 20 minuten van de kooktijd.
    • 6
      Smelt de boter in een pan en voeg de rode kool, appel, suiker en appelazijn toe.
    • 7
      Breng op smaak met kaneel, zout en peper. Laat de kool met deksel op laag vuur 20-25 minuten zachtjes stoven, af en toe roeren.
    • 8
      Spoel de rijst af en kook deze in 240 ml water met een snufje zout in 10-12 minuten gaar. Laat afgedekt staan tot serveren.
    • 9
      Schep de Boeuf Bourguignon in diepe borden en serveer met een portie rode kool en rijst. Garneer eventueel met verse peterselie.

Boeuf Bourguignon is een van de meest iconische gerechten uit de Franse keuken, afkomstig uit de Bourgognestreek in Frankrijk. Dit rijke stoofgerecht, gemaakt van rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in rode wijn, vindt zijn oorsprong in de 19e eeuw als een eenvoudige boerenschotel. Het werd destijds bereid met ingrediënten die altijd beschikbaar waren: lokaal geproduceerde rode wijn, groenten van het seizoen en goedkopere stukken vlees die door lang sudderen heerlijk mals werden.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten