Vlees
10 min
10 min

Eenvoudig gegrild buikspek

Gegrild buikspek is bijzonder populair en geliefd in Aziatische keukens en de kunst is om hem lekker crispy te maken. Je kan dit recept ook prima maken in een grillpan of een oven met grillstand.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Buikspek
      500 g
    • Rode peper
      stuks
    • Lente uitjes
      stuks
    • Knoflook
      teentjes
    • Sojasaus
      eetlepels
    • Honing of gembersiroop
      eetlepel
    • Sesamolie
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Begin met het voorverwarmen van je grill of bbq op een middelhoog vuur.
    • 2
      Snijd de rode peper en de lente-uitjes fijn. Pel en hak de knoflook fijn.In een kleine kom, combineer de sojasaus, honing, sesamolie, fijngehakte rode peper, knoflook en een snufje zout en peper. Roer goed om alle ingrediënten te mengen.
    • 3
      Snijd het buikspek in stukken van ongeveer 2-3 cm dik. Bestrijk de stukken buikspek aan alle kanten met het sojasausmengsel en laat even rustig intrekken.
    • 4
      Plaats het buikspek blokjes op de grill. Grill het spek rondom ongeveer 8-10 minuten, of tot het een mooie goudbruine kleur heeft en krokant is. Let op: buikspek kan druipen en vlammen veroorzaken, dus let goed op tijdens het grillen dat je jezelf niet verbrand.
    • 5
      Haal het gegrilde buikspek van de grill en laat het even rusten onder wat aluminium folie.
    • 6
      Snijd de lente-uitjes in dunne plakjes en strooi ze over het gegrilde buikspek net voor het serveren.Serveer het gegrilde buikspek met gestoomde rijst, gebakken rijst, broodjes of lekker met noedels.

Buikspek is een stuk vlees dat je haalt uit de buik van een varken. De Nederlandse term "buikspek" is de vertaling van "pork belly" in het Engels. Dit ingrediënt is erg geliefd in diverse keukens over de hele wereld, vanwege de rijke smaak en zachte textuur.

Je vindt dit specifieke stuk vlees aan de onderkant van het varken, vandaar de naam - het is letterlijk de buik van het dier. Het bevat een aanzienlijke hoeveelheid vet, wat bijdraagt aan de sappigheid en smaak als het gekookt wordt.

Je kunt buikspek gebruiken in tal van gerechten, zoals het Chinese geroosterde varkensbuik, het Koreaanse samgyeopsal, en natuurlijk, als spek in veel Engelse gerechten.

Het is bijzonder populair en geliefd in Aziatische keukens en de kunst is om hem lekker crispy te maken. Je kan dit recept ook prima maken in een grillpan of een oven met grillstand.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten