Eend
60 min
45 min

Gegrilde eendenbout met appel en rode portsaus

Lekker ouderwets een gegrilde eendenbout met geroosterde appeltjes en een lekkere rode portsaus.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Eendenbout
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Knoflook, fijngehakt
      teentje
    • Gedroogde Tijm
      theelepel
    • Gedroogde Rozemarijn
      theelepel
    • Zout en versgemalen zwarte peper, naar smaak
    • Appels
      stuks
    • Boter
      eetlepel
    • Bruine suiker
      eetlepel
    • Rode Port
      kopjes
    • Rund- of Kippenbouillon
      kopjes
    • Sjalot, fijngesneden
      stuks

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Meng olijfolie, knoflook, tijm, rozemarijn, zout en peper. Wrijf de eendenbouten in met dit mengsel en laat ze minimaal 60 minuten marineren in de koelkast.
    • 2
      Meng de appelblokjes met gesmolten boter, bruine suiker en eventueel een snufje kaneel.
    • 3
      Verwarm de oven voor op 220°C (425°F).
    • 4
      Leg de eendenbouten op een rek boven een bakplaat en rooster ze 25-30 minuten, of tot ze gaar en krokant zijn.
    • 5
      Verspreid de appelblokjes op een aparte bakplaat of grillpan en rooster ze 15-20 minuten, tot ze zacht zijn.
    • 6
      In een pan op middelhoog vuur, smelt je de boter en fruit je de sjalot tot deze zacht is. Voeg de port en bouillon toe en laat het mengsel tot ongeveer de helft inkoken. Zeef de saus en breng op smaak met zout en peper.
    • 7
      Leg een eendenbout op elk bord, schep er een portie gegrilde appelblokjes overheen, en giet de rode portsaus over de eend. Garneer indien gewenst met verse kruiden zoals peterselie of tijm
    • 8
      Tip: Dit gerecht gaat goed samen met een puree en of een groene groente zoals gestoomde sperziebonen of groene asperges.

Lekker ouderwets een gegrilde eendenbout met geroosterde appeltjes en een lekkere rode portsaus. De rijke smaak van de eend past goed bij de zoete, licht gerookte smaak van de appel. Deze contrasteren ook mooi met de textuur van de eendenbout. De rode portsaus voegt een zoete rijkdom toe die de brug slaat tussen de eend en de appel en verbindt deze met elkaar, terwijl de diepte en complexiteit van de port goed bij de eend passen.

Afhankelijk van de gebruikte kruiden en specerijen, zoals tijm, rozemarijn of kaneel, kan je de smaak van deze combinatie verder verfijnen. De juiste wijnkeuze, zoals een lichte rode wijn Pinot Noire of een rijke witte wijn zoals een chardonnay, kunnen een elegant en smaakvol gerecht opleveren, perfect voor een speciale gelegenheid of een verfijnd diner waar je goed mee kan scoren.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten