Kogelbiefstuk met geroosterde venkel en krielaardappeltjes in de schil
Kogelbiefstuk wordt gesneden uit het bovenste gedeelte van de achterpoot van het rund: de bil. Het specifieke deel waar de kogelbiefstuk dan uit gesneden wordt, heet de kogel, vandaar de naam. Het is een van de meest malse stukken vlees die er zijn, omdat het uit een spierdeel komt dat relatief weinig beweegt. Hierdoor heeft het minder bindweefsel en is het zachter dan andere soorten rundvlees.
Het is een populair stuk vlees van de Blonde d'Aquitaine koeien van Patrick voor snelle bereidingen, zoals grillen of bakken, omdat het snel gaart en erg mals is.
In tegenstelling tot sommige andere delen van het rund, heeft de kogelbiefstuk een vrij milde smaak. Daarom wordt het vaak geserveerd met kruidenboter, uien, champignons, salade, patat, aardappeltjes, saus of marinade om extra smaak toe te voegen.
Het wordt vaak in dikke plakken gesneden en snel gebakken of gegrild, en wordt idealiter geserveerd als medium-rare om de malsheid en sappigheid te behouden. Het is belangrijk om kogelbiefstuk na het koken even te laten rusten in aluminiumfolie, zodat de sappen zich door het vlees kunnen verspreiden en het nog malser en smaakvoller wordt.
De venkel gaan we geroosten in de oven tot het zacht en gekarameliseerd is. Dit brengt de zoetheid van de groente naar voren en maakt het een heerlijk bijgerecht voor bij de biefstuk. En eens wat anders dan gekarameliseerde ui.
De aardappeltjes bereiden we in de schil van de aardappel want die geeft een aardse, robuuste smaak die kan bijdraagt aan de algehele smaak van dit gerecht. Vooral bij het roosteren of grillen kan de schil een heerlijke, knapperige textuur geven en behoud meer voedingswaarde’s die in en vlak onder de schil zitten.
Dit gerecht kan je trouwens ook prima op je BBQ maken.
Probeer ook
Capcay Goreng met Kip en Shiitake paddestoelen
Deze versie combineert shiitake-paddenstoelen en Chinese kool met knapperige wortel, paprika, bloemkool en broccoli. Het gerecht is snel klaar en biedt eindeloze variatiemogelijkheden.
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Ingrediënten
- Kogelbiefstuk2 stuks
- Venkel1 stuks
- Krielaardappeltjes500 g
- Trostomaten6 stuks
- Olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- Knoflook2 tenen
- Verse rozemarijneen paar stengels
- Roomboter
Aan de slag
- 1Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius. Was je krielaardappeltjes goed, snij kneuzingen en plekjes eruit, en laat ze even kort in kokend water blancheren. Een minuut of vijf à tien is voldoende. Doe ze vervolgens in een ovenschaal en voeg een royale hoeveelheid olijfolie toe, samen met de fijngehakte knoflook, verse rozemarijn, trostomaatjes, zout en peper. Hussel alles goed door elkaar zodat de aardappeltjes goed bedekt zijn.
- 2Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat ze ongeveer 25-30 minuten roosteren, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Terwijl de aardappeltjes in de oven zitten, begin je met het voorbereiden van de venkel en de biefstuk.
- 3Snijd de venkel in dunne plakjes. Verhit wat olijfolie in een grillpan en grill de venkel aan beide kanten tot ze goudbruin en zacht zijn. Haal ze uit de pan en zet ze opzij. Bestrooi je kogelbiefstukken aan beide kanten met zout en peper.
- 4Verhit een klontje boter in dezelfde grillpan waarin je de venkel hebt gegrild. Wanneer de boter heet is en begint te bruisen, leg je de biefstukken in de pan. Bak ze ongeveer 2-3 minuten aan elke kant voor medium-rare, afhankelijk van de dikte van de biefstuk.
- 5Laat de biefstukken na het bakken een paar minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat ze sappig blijven.
- 6Om te serveren, verdeel je de geroosterde venkel en de geroosterde krielaardappeltjes over twee borden. Leg een kogelbiefstuk op elk bord.
Probeer ook
Capcay Goreng met Kip en Shiitake paddestoelen
Deze versie combineert shiitake-paddenstoelen en Chinese kool met knapperige wortel, paprika, bloemkool en broccoli. Het gerecht is snel klaar en biedt eindeloze variatiemogelijkheden.