Makkelijke oerhollandse hachee
Hachee is een traditioneel Nederlands stoofgerecht dat wordt gekenmerkt door zijn langzame bereiding en rijke, hartige smaken. Het gerecht heeft wortels in de middeleeuwen en was een manier om overschotten van vlees te gebruiken.
Ingrediënten
- Hacheevlees300 g
- Grote ui, grof gesneden2 stuks
- Middelgrote wortels, in plakjes of halve maantjes2 stuks
- Kastanje champignons, in plakjes of kwarten gesneden200 g
- Laurierblad2 stuks
- Hacheekruiden naar smaak
- Verse peterselie, fijngehakt2 eetlepel
- Runderbouillon500 ml
- Boter of olie2 eetlepel
- Bloem2 eetlepel
- Appelazijn of rode wijnazijn1 eetlepel
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Appelblokjes (optioneel)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Bestrooi de rundvleesblokjes met zout, peper, en bloem, zorg ervoor dat de stukken gelijkmatig zijn bedekt.
- 2Verhit de boter of olie in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
- 3Voeg het vlees toe aan de pan en bak aan alle kanten bruin. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
- 4Voeg de gesneden uien, wortels en champignons toe aan de pan en bak ze tot de uien glazig en de champignons zacht zijn, dit duurt ongeveer 7-10 minuten.
- 5Voeg de kruidmix naar smaak toe aan de pan en roer om alles goed te mengen.
- 6Voeg vervolgens de bouillon, azijn en optionele appelblokjes toe. Roer goed om alle aangekoekte stukjes van de bodem van de pan los te maken.
- 7Voeg de laurierblaadjes toe, dek de pan af en laat het geheel ongeveer 2 tot 2,5 uur sudderen op laag vuur, tot het vlees zacht en mals is.
- 8Na de stooftijd, vis de laurierblaadjes en kruidnagels uit de stoofpot en verwijder deze.
- 9Roer de verse peterselie erdoor net voor het serveren.
- 10Serveer je hachee met aardappelpuree, rijst, couscous, bulgur of gekookte aardappelen en geniet van een warme, hartige maaltijd.
Hachee is een traditioneel Nederlands stoofgerecht dat wordt gekenmerkt door zijn langzame bereiding en rijke, hartige smaken. Het gerecht heeft wortels in de middeleeuwen en was een manier om overschotten van vlees te gebruiken. De basis van hachee bestaat uit langzaam gestoofd rundvlees met uien, aangevuld met een melange van kruiden en een zuur element zoals azijn of wijn om het vlees malser te maken. Je kan hier veel met variëren bijvoorbeeld door een wortel, champignons, paprika etc aan toe te voegen. Ook als je op het laatst nog wat appelblokjes toevoegt kan je dat veel extra smaak geven.
Dit is trouwens ook een heel makkelijk recept wat je in je slow- of pressure-cooker kan maken. Het voordeel van de pressure-cooker dat je die maaltijd binnen een uurtje op tafel hebt staan.
Dit onderstaande recept maken wij met onze eigen kruidenmix die in het pakket zit.