Personen
-
+
Ingrediënten
- pasta naar keuze250 g
- boerenkool, gewassen en harde stelen verwijderd2 handen
- Parmezaanse kaas, geraspt50 g
- gemengde noten (zoals walnoten, amandelen en pijnboompitten)35 g
- knoflook, grof gehakt2 teentje
- olijfolie60 ml
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- een snufje chilivlokken voor wat extra pit (optioneel)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Kook je pasta volgens de aanwijzingen op je verpakking.
- 2Rooster de gemengde noten in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze licht goudbruin zijn. Laat ze afkoelen.
- 3Blancheer de boerenkool kort in kokend water om de textuur zachter te maken en de smaak te intensiveren. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten. Spoel de boerenkool daarna af onder koud water en knijp het overtollige water eruit.
- 4Doe de boerenkool, geroosterde noten, knoflook, en Parmezaanse kaas in een keukenmachine of blender. Pulseer tot alles grof gehakt is. Voeg terwijl de machine loopt geleidelijk de olijfolie toe tot een gladde pesto ontstaat. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel chilivlokken.
- 5Gebruik de boerenkoolpesto met pasta, of als spread op toast, of als dip. Garneer met wat extra geroosterde noten voor een knapperige afwerking.
- 6Tip: de consistentie van de pesto kun je aanpassen door meer of minder olijfolie toe te voegen.
- 7Tip 2: Deze pesto kan enkele dagen in de koelkast bewaard worden in een afgesloten potje.
Pasta pesto is een populair Italiaans gerecht dat traditioneel gemaakt wordt van verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Deze ingrediënten worden fijngemalen, vroeger in een vijzel maar tegenwoordig met je keukenmachine of blender, tot een gladde saus.
De oorsprong van pasta pesto ligt in de regio Ligurië, in het noordwesten van Italië. De stad Genua wordt vaak beschouwd als de geboorteplaats van pesto. De naam "pesto" komt van het Italiaanse werkwoord "pestare", wat "vermalen" of "fijnstampen" betekent, een verwijzing naar de traditionele bereidingswijze waarbij de ingrediënten in een vijzel worden fijngestampt.
