Groente
15 min
30 min

Rodekool met appeltjes, niet uit een potje maar zelf gemaakt

Het is vers, je weet precies wat erin gaat, en het beste van alles: er zijn geen vreemde toevoegingen. Want als het op voeding aankomt, willen we allemaal het beste voor onszelf en onze kinderen, of niet dan?

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • aardappelen, geschild en in stukken
      500 g
    • rodekool, fijngesneden
      200 g
    • grote wortel, geschild en in kleine stukjes
      stuks
    • grote ui, gesneden
      stuks
    • roomboter
      50 g
    • melk
      100 ml
    • appel, geschild en in kleine blokjes (optioneel)
      stuks
    • Zout en peper naar smaak
    • Optioneel: nootmuskaat naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Doe de gesneden aardappelen in een grote pan met water en een snufje zout. Breng aan de kook en laat ze 15-20 minuten koken, of tot ze zacht zijn.
    • 2
      Terwijl de aardappelen koken, doe je de fijngesneden rodekool en wortelstukjes in een aparte pan met een beetje water. Breng aan de kook en laat het 10-15 minuten koken tot ze zacht zijn.
    • 3
      Verhit een beetje boter in een koekenpan en fruit de gesneden ui en optionele appelblokjes tot ze glazig en zacht zijn.
    • 4
      Giet de gekookte aardappelen af en doe ze terug in de pan.
    • 5
      Voeg de roomboter en melk toe aan de aardappelen en stamp het geheel tot een gladde puree. Als je van een wat grovere textuur houdt, stamp je het minder fijn.
    • 6
      Voeg de gekookte rodekool, wortel en het gefruite ui-appelmengsel toe aan de aardappelpuree. Meng alles goed door elkaar.
    • 7
      Voeg eventueel wat zout, peper en een beetje nootmuskaat toe om het op jouw smaak te brengen.

Rodekool met appeltjes is zo'n gerecht waar kinderen dol op zijn. Je ziet het in de supermarkt, kant-en-klaar en verleidelijk verpakt, en het label schreeuwt: "Vriesvers, direct van het land!" Je denkt bijna dat het net zo goed is als zelfgemaakt. Maar kijk je naar de ingrediëntenlijst, dan zie je dingen zoals suiker, aardappelzetmeel en andere toevoegingen. Niet echt wat je wilt, toch? Vooral als je bedenkt dat er soms 10 gram toegevoegde suikers per 100 gram en veel toegevoegd zout en conserveringsmiddelen in zitten. Daar krijg je je kinderen wel mee stil aan tafel en stuiterend rond bedtijd.

Weet wat je eet

Dus waarom zou je dit niet zelf maken? Het is vers, je weet precies wat erin gaat, en het beste van alles: er zijn geen vreemde toevoegingen. Want als het op voeding aankomt, willen we allemaal het beste voor onszelf en onze kinderen, of niet dan?

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten