Rodekool met appeltjes, niet uit een potje maar zelf gemaakt

Het is vers, je weet precies wat erin gaat, en het beste van alles: er zijn geen vreemde toevoegingen. Want als het op voeding aankomt, willen we allemaal het beste voor onszelf en onze kinderen, of niet dan?
Ingrediënten
- aardappelen, geschild en in stukken500 g
- rodekool, fijngesneden200 g
- grote wortel, geschild en in kleine stukjes1 stuks
- grote ui, gesneden1 stuks
- roomboter50 g
- melk100 ml
- appel, geschild en in kleine blokjes (optioneel)1 stuks
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: nootmuskaat naar smaak
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Doe de gesneden aardappelen in een grote pan met water en een snufje zout. Breng aan de kook en laat ze 15-20 minuten koken, of tot ze zacht zijn.
- 2Terwijl de aardappelen koken, doe je de fijngesneden rodekool en wortelstukjes in een aparte pan met een beetje water. Breng aan de kook en laat het 10-15 minuten koken tot ze zacht zijn.
- 3Verhit een beetje boter in een koekenpan en fruit de gesneden ui en optionele appelblokjes tot ze glazig en zacht zijn.
- 4Giet de gekookte aardappelen af en doe ze terug in de pan.
- 5Voeg de roomboter en melk toe aan de aardappelen en stamp het geheel tot een gladde puree. Als je van een wat grovere textuur houdt, stamp je het minder fijn.
- 6Voeg de gekookte rodekool, wortel en het gefruite ui-appelmengsel toe aan de aardappelpuree. Meng alles goed door elkaar.
- 7Voeg eventueel wat zout, peper en een beetje nootmuskaat toe om het op jouw smaak te brengen.
Rodekool met appeltjes is zo'n gerecht waar kinderen dol op zijn. Je ziet het in de supermarkt, kant-en-klaar en verleidelijk verpakt, en het label schreeuwt: "Vriesvers, direct van het land!" Je denkt bijna dat het net zo goed is als zelfgemaakt. Maar kijk je naar de ingrediëntenlijst, dan zie je dingen zoals suiker, aardappelzetmeel en andere toevoegingen. Niet echt wat je wilt, toch? Vooral als je bedenkt dat er soms 10 gram toegevoegde suikers per 100 gram en veel toegevoegd zout en conserveringsmiddelen in zitten. Daar krijg je je kinderen wel mee stil aan tafel en stuiterend rond bedtijd.
Weet wat je eet
Dus waarom zou je dit niet zelf maken? Het is vers, je weet precies wat erin gaat, en het beste van alles: er zijn geen vreemde toevoegingen. Want als het op voeding aankomt, willen we allemaal het beste voor onszelf en onze kinderen, of niet dan?
