Vlees
30 min
60 min

Tajine van Parelhoen

Het woord "tajine" betekent eigenlijk twee dingen: het verwijst naar de karakteristieke aardewerken pot en naar de smaakvolle gerechten die daarin worden bereid.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Parelhoenbout
      stuks
    • Courgette
      stuks
    • Wortel
      stuks
    • Rode of Gele Paprika
      stuks
    • Grote uit, fijngesneden
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Kurkuma
      theelepel
    • Gemalen komijn
      theelepel
    • Paprikapoeder
      0.5 theelepel
    • Zout en Peper, naar smaak
    • Kippenbouillon
      400 ml
    • Groene of Zwarte olijven (optioneel)
    • Citroen (optioneel)
    • Koriander of Peterselie (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snijd alle groenten voor en meng de droge kruiden (kurkuma, komijn, paprikapoeder) in een kommetje.
    • 2
      Verhit de olijfolie in de tajine of in een zware stoofpot. Bak de parelhoenbouten rondom goudbruin. Haal ze uit de pot en zet ze opzij.
    • 3
      Voeg in dezelfde pot de ui, knoflook, courgette wortel en paprika toe en bak tot ze enigszins zacht worden. Voeg je kruidenmix toe en bak nog een paar minuten.
    • 4
      Leg de parelhoenbouten terug in de pot, samen met de de groentes. Overgiet met de kippenbouillon en voeg de olijven en citroenplakjes toe. Breng alles aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat het gerecht sudderen voor ongeveer 50 minuten, of tot de parelhoen en groenten gaar zijn.
    • 5
      Roer de verse koriander en/of peterselie erdoor en laat nog 5 minuten sudderen.
    • 6
      Serveer je tajine met couscous of Marokkaans brood, en geniet van de heerlijke smaken.

De tajine is echt een fascinerend stukje culinaire geschiedenis. Als je bedenkt waar dit traditionele Noord-Afrikaanse kookgerei en gerecht vandaan komt, realiseer je je al snel hoe diep het geworteld is in de Berberse keuken van landen zoals Marokko, Algerije, Tunesië en delen van Libië. Het woord "tajine" betekent eigenlijk twee dingen: het verwijst naar de karakteristieke aardewerken pot en naar de smaakvolle gerechten die daarin worden bereid. Dat woord, "tajine," komt rechtstreeks uit het Arabisch, van het woord "ṭaǧīn," dat die speciale aardewerken pot beschrijft waarin alle magie plaatsvindt.

De brede, ondiepe aardewerken schaal met die kegelvormige deksel heeft een reden. Het deksel, dat zo kenmerkend is voor de tajine, speelt hierin een cruciale rol. Het zorgt ervoor dat de stoom in het gerecht condenseert en weer terugdruppelt, waardoor alle smaken en vocht behouden blijven. En die brede, ondiepe schaal? Nou, die zorgt ervoor dat de warmte gelijkmatig wordt verdeeld, waardoor het eten perfect gaar wordt.

De tajine is vooral geweldig voor het maken van stoofschotels en suddergerechten, waarin ze verschillende soorten vlees zoals lam, kip of rundvlees combineren met een bont palet aan groenten, specerijen, gedroogde vruchten en soms zelfs noten. Wat echt opvalt, is het langzame kookproces op lage temperatuur in de tajine. Dat is waar alle smaken samenkomen en waar dat stuk vlees/kip of groenten zo ongelooflijk mals worden. 

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten