Vlees
15 min
20 min

Tirit Kebabı

Tirit Kebabı is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit stukjes 'oud' brood, gedrenkt in een vleesbouillon, overgoten met vlees en een verscheidenheid aan andere ingrediënten zoals gesmolten boter en yoghurt.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Tirit Kebabı is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit stukjes 'oud' brood, gedrenkt in een vleesbouillon, overgoten met vlees en een verscheidenheid aan andere ingrediënten zoals gesmolten boter en yoghurt. De naam 'tirit' is afgeleid van het Turkse werkwoord 'tirmak', wat 'scheuren' betekent, een verwijzing naar het gescheurde of in stukken gebroken brood dat in het gerecht wordt gebruikt.

Dit lekkere gerecht heeft zijn oorsprong in de Ottomaanse keuken en is vooral populair in de regio's Konya en Edirne in Turkije. Het is een hartig gerecht dat vaak wordt geserveerd als hoofdmaaltijd. De basis bestaat uit oud of licht geroosterd brood, dat wordt bevochtigd met vleesbouillon om het zacht te maken. Hierop wordt het vleesmengsel gelegd, meestal gemaakt van lam of rund, dat is gekookt met kruiden en soms groenten. Het wordt afgewerkt met een topping van yoghurt en gesmolten boter, en vaak gegarneerd met geroosterde noten en verse kruiden.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • lamsvlees, in dunne reepjes gesneden
      300 g
    • groot Turks brood in blokjes gesneden of gescheurd
      stuks
    • olijfolie
      eetlepel
    • middelgrote ui, fijngehakt
      stuks
    • knoflook, fijngehakt
      teentje
    • gemalen komijn
      theelepel
    • paprikapoeder
      theelepel
    • cayennepeper
      0.5 theelepel
    • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
    • tomaat, in blokjes gesneden
      stuks
    • groene paprika’s, in reepjes gesneden
      stuks
    • yoghurt
      kopje
    • boter
      eetlepel
    • handjevol verse peterselie, fijngehakt
    • tomatenpuree
      eetlepel
    • vleesbouillon

    Aan de slag

    • 1
      Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
    • 2
      Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze tot ze zacht zijn, ongeveer 2-3 minuten.
    • 3
      Voeg het lamsvlees toe en bak tot het bruin en gaar is, ongeveer 5-7 minuten.
    • 4
      Kruid het vlees met komijn, paprikapoeder, cayennepeper, zout en zwarte peper.
    • 5
      Voeg de tomaten en groene paprika’s toe en bak nog eens 5 minuten. Haal het dan van het vuur.
    • 6
      Meng in een aparte pan de tomatenpuree met de vleesbouillon
    • 7
      Breng aan de kook en laat het ongeveer 5 minuten sudderen tot het iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.
    • 8
      Snijd of scheur het Turkse brood in stukjes en leg deze in een enkele laag in een grote, ondiepe schaal. Sprenkel de warme jus over het brood zodat het kan weken.
    • 9
      Schep de yoghurt over het gerecht
    • 10
      Verspreid het lamsvleesmengsel over het doorweekte brood.
    • 11
      Verhit de boter in een kleine pan tot het gesmolten en lichtbruin is en giet het over het lamsvlees en besprenkel met fijngehakte peterselie.
    • 12
      Serveer het gerecht direct warm.
  • Probeer ook

    Zelfgemaakte falafel ‘ta’amiya’ van tuinbonen

    Falafel is een heerlijk en voedzaam gerecht gemaakt van kikkererwten of tuinbonen, vaak geserveerd in een pitabroodje of als onderdeel van een salade.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten