Ingrediënten
- Carpaccio200 g
- Kappertjes2 eetlepel
- Citroen1 stuks
- Olijfolie4 eetlepel
- Parmezaanse kaas50 g
- Rucola
- Zout en zwarte peper naar smaak
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Pers de citroen uit in een kom.
- 2Voeg de olijfolie toe aan het citroensap en klop dit samen tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.
- 3Verdeel de plakjes carpaccio gelijkmatig over twee borden. Zorg dat je het vlees gelijkmatig uitspreidt.
- 4Druppel de citroen-olijfoliedressing gelijkmatig over het vlees.
- 5Strooi de kappertjes gelijkmatig over de carpaccio.
- 6Voeg een handvol rucola toe aan elk bord, plaats deze in het midden of spreid licht uit over het vlees.
- 7Gebruik een dunschiller of kaasschaaf om de Parmezaanse kaas in dunne vlokken te schaven. Verdeel de kaasvlokken over de carpaccio.
- 8Maal nog wat verse peper over de borden en voeg eventueel een snufje zout toe, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
- 9Serveer de carpaccio direct na het bereiden om de frisheid en structuur van het vlees te behouden. Perfect als voorgerecht of lichte lunch.
Carpaccio is een klassiek Italiaans gerecht van heel dun gesneden rauw rundvlees, vaak opgediend met een simpele dressing van citroensap en olijfolie, soms aangevuld met wat rucola en Parmezaanse kaas. De naam 'carpaccio' komt van de schilder Vittore Carpaccio, bekend om zijn levendige rode kleuren die doen denken aan de kleur van het rauwe vlees.
Het gerecht zag voor het eerst het licht in 1950 in Venetië bij Harry’s Bar. De eigenaar bedacht het voor een gravin die geen gekookt vlees mocht eten van haar dokter. Hij noemde het naar Carpaccio omdat de kleur van het vlees hem aan de schilderijen deed denken.
Tegenwoordig krijg je in veel restaurants een bord carpaccio dat bijna verstopt is onder een hoop sla, sauzen, en nootjes, waardoor je het vlees bijna niet meer ziet en proeft. Maar eigenlijk hoort carpaccio heel eenvoudig te zijn: kwaliteitsrundvlees, dun gesneden, met een beetje olijfolie, kappertjes, wat rucola en Parmezaanse kaas. Het vlees moet echt de ster van het gerecht zijn, bomvol smaak! Tip, vraag hierna voordat je een carpaccio besteld in een restaurant!
