Personen
-
+
Ingrediënten
- Varkenshaas400 g
- Olijfolie2 eetlepel
- Zout en Peper, naar smaak
- Rozemarijn1 theelepel
- Grote appels2 stuks
- Honing of ahornsiroop1 eetlepel
- Kaneel
- Kippenbouillon1 kopje
- Kleine ui0.5 stuks
- Knoflook1 teentje
- Boter2 eetlepel
- Maizena of bloem (optioneel om te verdikken)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verwarm de oven voor op 200 graden.
- 2Meng de olijfolie, fijngehakte knoflook, rozemarijn, zout en peper in een kom. Wrijf de varkenshaas in met dit mengsel en laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
- 3Snijd de appels in partjes en verwijder het klokhuis. Meng de olijfolie, honing of ahornsiroop en een snufje kaneel in een kom. Wrijf de appelpartjes in met dit mengsel.
- 4Plaats de gemarineerde varkenshaas in een ovenschaal en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak 20-25 minuten of tot de gewenste gaarheid is bereikt. De interne temperatuur moet ongeveer 63-68 graden zijn voor medium tot medium-well.
- 5Leg de appelpartjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster ze in de oven naast de varkenshaas voor 20-25 minuten, of tot ze zacht zijn.
- 6Verhit 1 eetlepel boter in een kleine sauspan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en fruit deze tot ze zacht en transparant zijn.
- 7Voeg de kippen- of varkensbouillon en rozemarijn toe aan de pan. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur lager om te laten sudderen.
- 8Laat de jus sudderen op laag vuur om de smaken goed te laten mengen. Als je de jus wilt indikken, meng dan 1 eetlepel maïzena of bloem met een beetje koud water en voeg dit toe aan de jus. Roer goed om klontjes te voorkomen.
- 9Voeg zout en peper toe naar smaak. Voeg op het laatst nog een eetlepel boter toe voor een rijke, fluweelzachte smaak. Roer goed tot de boter volledig is opgenomen.
- 10Als je een gladde jus wilt, kun je deze zeven om de stukjes ui en knoflook te verwijderen.
- 11Haal de varkenshaas uit de oven en laat het 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
- 12Optioneel: Snijd de varkenshaas in plakken en serveer met de oven-geroosterde appelpartjes aan de zijkant.
De magie tussen varkenshaas en appel zit 'm echt in de smaken en texturen die zo goed samengaan. De zoetheid en het zuurtje van de appel vormen een prachtig contrast met het rijke, vlezige van het varkensvlees. De frisheid van de appel snijdt door de rijkheid van het vlees, waardoor het gerecht als geheel licht en aangenaam blijft. Kortom, de combinatie van varkenshaas en appel met een lekkere saus is voor mij een liefdes relatie op mijn bord.
