Vlees
30 min
60 min

Varkenshaas met appelpartjes en jus

De combinatie van varkenshaas en appel met een lekkere saus is een liefdes relatie op je bord.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Varkenshaas
      400 g
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Zout en Peper, naar smaak
    • Rozemarijn
      theelepel
    • Grote appels
      stuks
    • Honing of ahornsiroop
      eetlepel
    • Kaneel
    • Kippenbouillon
      kopje
    • Kleine ui
      0.5 stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Boter
      eetlepel
    • Maizena of bloem (optioneel om te verdikken)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 200 graden.
    • 2
      Meng de olijfolie, fijngehakte knoflook, rozemarijn, zout en peper in een kom. Wrijf de varkenshaas in met dit mengsel en laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast.
    • 3
      Snijd de appels in partjes en verwijder het klokhuis. Meng de olijfolie, honing of ahornsiroop en een snufje kaneel in een kom. Wrijf de appelpartjes in met dit mengsel.
    • 4
      Plaats de gemarineerde varkenshaas in een ovenschaal en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak 20-25 minuten of tot de gewenste gaarheid is bereikt. De interne temperatuur moet ongeveer 63-68 graden zijn voor medium tot medium-well.
    • 5
      Leg de appelpartjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster ze in de oven naast de varkenshaas voor 20-25 minuten, of tot ze zacht zijn.
    • 6
      Verhit 1 eetlepel boter in een kleine sauspan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en fruit deze tot ze zacht en transparant zijn.
    • 7
      Voeg de kippen- of varkensbouillon en rozemarijn toe aan de pan. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur lager om te laten sudderen.
    • 8
      Laat de jus sudderen op laag vuur om de smaken goed te laten mengen. Als je de jus wilt indikken, meng dan 1 eetlepel maïzena of bloem met een beetje koud water en voeg dit toe aan de jus. Roer goed om klontjes te voorkomen.
    • 9
      Voeg zout en peper toe naar smaak. Voeg op het laatst nog een eetlepel boter toe voor een rijke, fluweelzachte smaak. Roer goed tot de boter volledig is opgenomen.
    • 10
      Als je een gladde jus wilt, kun je deze zeven om de stukjes ui en knoflook te verwijderen.
    • 11
      Haal de varkenshaas uit de oven en laat het 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
    • 12
      Optioneel: Snijd de varkenshaas in plakken en serveer met de oven-geroosterde appelpartjes aan de zijkant.

De magie tussen varkenshaas en appel zit 'm echt in de smaken en texturen die zo goed samengaan. De zoetheid en het zuurtje van de appel vormen een prachtig contrast met het rijke, vlezige van het varkensvlees. De frisheid van de appel snijdt door de rijkheid van het vlees, waardoor het gerecht als geheel licht en aangenaam blijft. Kortom, de combinatie van varkenshaas en appel met een lekkere saus is voor mij een liefdes relatie op mijn bord.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten