Vlees
5 min
10 min

Varkensschnitzel met Bratkortoffeln

Proef de Duitse culinaire trots met sappige varkensschnitzel en bratkartoffeln!

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Aardappelen
      200 g
    • Citroen
      stuks
    • Schnitzel
      stuks
    • Romanesco
      stuks

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Bak de bratkartoffeln volgens het recept op deze site: koken, bakken, braden.
    • 2
      Kook de Romanesco, gesneden in gelijke stukken, 6-8 minuten.
    • 3
      Bak de schnitzel mooi goudbruin rond om.
    • 4
      Voeg de in partjes gesneden Citroen toe voor een frisse touch!

Het schnitzel paradijs!

De schnitzel is oorspronkelijk afkomstig uit Oostenrijk, waar het gepaneerde vleesgerecht bekend staat als de Wiener Schnitzel. Wiener Schnitzel is een traditioneel Oostenrijks gerecht dat bestaat uit een dun geslagen stuk kalfsvlees dat wordt gepaneerd en gefrituurd.

De naam "Wiener Schnitzel" zelf is beschermd door de Oostenrijkse wet, en officieel kan een gerecht alleen "Wiener Schnitzel" worden genoemd als het van kalfsvlees is gemaakt. Als het van een ander soort vlees is gemaakt, moet het een andere naam hebben.

Het concept van gepaneerd en gefrituurd vlees is echter niet uniek voor Oostenrijk en is te vinden in verschillende culturen. Bijvoorbeeld, in Italië hebben ze de "Cotoletta alla Milanese", in de Verenigde Staten de "Chicken Fried Steak", en in Japan de "Tonkatsu". Al deze gerechten hebben soortgelijke bereidingswijzen, maar gebruiken verschillende soorten vlees en worden geserveerd met verschillende bijgerechten of sauzen.

Het is ook vermeldenswaard dat, terwijl de Wiener Schnitzel afkomstig is uit Oostenrijk, Duitsland ook een sterke schnitzeltraditie heeft, met vele regionale varianten.

In Nederland gebruiken we de varkensschnitzel wordt ook wel Schnitzel Wiener Art, deze heerlijke schnitzels zijn van varkentjes die we persoonlijk hebben geselecteerd, om dit mooie stukje vlees bij u op tafel te krijgen.

Schnitzels bakken is niet moeilijk als je de volgende stappen in acht neemt. Lekker met gebakken aardappeltjes, een lekkere saus, patatjes met een salade.

Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Je wilt genoeg olie in de pan hebben zodat de schnitzels half ondergedompeld zijn. De olie is heet genoeg als het paneermeel zachtjes begint te borrelen wanneer je een stukje in de olie doet. Leg de schnitzels in de pan. Ze moeten bruisen en sissen. Bak elke kant ongeveer 3-4 minuten, of totdat ze goudbruin zijn. Draai ze niet te vaak om, idealiter maar één keer.Leg de gebakken schnitzels op een bord bekleed met keukenpapier om het overtollige vet op te vangen. Serveer onmiddellijk met partjes citroen en met gebakken aardappeltjes, zie het recept voor de aardappeltjes op onze website.

Hierbij de recepten voor je heerlijke schnitzelsaus. Elk recept is voor twee personen.

1. Jagersaus (Jägersoße):

Ingrediënten:

* 200 gram champignons, in plakjes

* 1 kleine ui, fijngehakt

* 1 teentje knoflook, fijngehakt

* 100 ml rode wijn

* 100 ml room

* 1 eetlepel boter

* Zout en peper naar smaak

Bereiding:

Verhit de boter in een pan en voeg de ui, knoflook en champignons toe. Bak tot de champignons goudbruin zijn. Voeg de rode wijn toe en laat het 5 minuten sudderen. Voeg de room toe, breng op smaak met zout en peper, en laat nog 5 minuten sudderen.

2. Citroensaus:

Ingrediënten:

* Sap van 1 citroen

* 50 gram boter

* 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

* Zout naar smaak

Bereiding:

Smelt de boter in een pan en voeg het citroensap toe. Breng op smaak met zout en roer de peterselie erdoor. Haal van het vuur vlak voor het serveren.

3. Peperroomsaus:

Ingrediënten:

* 1 theelepel zwarte peperkorrels, grof gemalen

* 100 ml room

* 50 ml runderbouillon

* 1 eetlepel boter

Bereiding:

Smelt de boter in een pan, voeg de peperkorrels toe en bak 1 minuut. Voeg de bouillon en room toe en laat 10 minuten sudderen, of tot de saus is ingedikt.

4. Wienersaus:

Ingrediënten:

* 100 ml kalfsbouillon

* 50 ml room

* 2 eetlepels witte wijn

* 1 eetlepel boter

Bereiding:

Smelt de boter in een pan, voeg de bouillon, room en witte wijn toe. Laat het 10-15 minuten sudderen tot de saus is ingedikt.

5. Zigeunersaus (Zigeunersoße):

Ingrediënten:

* 1 kleine paprika, in blokjes

* 1 kleine ui, fijngehakt

* 100 ml tomatensaus

* 1 theelepel paprikapoeder

* 1 theelepel cayennepeper

* 1 eetlepel olie

* Zout naar smaak

Bereiding:

Verhit de olie in een pan en voeg de ui en paprika toe. Bak tot de groenten zacht zijn. Voeg de tomatensaus, paprikapoeder, cayennepeper en zout toe. Laat het 10 minuten sudderen.

Geniet van je schnitzel met deze heerlijke sauzen!

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten