Ingrediënten
- tomatenblokjes400 g
- kleine ui, fijngesneden1 stuks
- knoflook, fijngehakt2 teentje
- appelciderazijn60 ml
- bruine suiker50 g
- zout1 theelepel
- zwarte peper0.5 theelepel
- mosterdpoeder0.5 theelepel
- paprikapoeder0.5 theelepel
- snufje kaneel, kruidnagel, of cayennepeper voor extra smaak
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Snijd de ui en hak de knoflook fijn.
- 2Voeg de tomatenblokjes, ui en knoflook toe aan een middelgrote pan. Laat dit op middelhoog vuur sudderen tot de ui en knoflook zacht zijn, ongeveer 10 minuten.
- 3Voeg de appelciderazijn, bruine suiker, zout, zwarte peper, mosterdpoeder en paprikapoeder toe aan de pan. Roer goed om alle ingrediënten te combineren.
- 4Laat de saus op laag vuur ongeveer 30 tot 50 minuten inkoken, of tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Proef tussendoor en pas de kruiden naar wens aan.
- 5Gebruik een staafmixer of een blender om de ketchup tot een gladde saus te pureren.
- 6Proef de ketchup en voeg indien nodig meer zout, peper of andere kruiden toe. Als je van een beetje pit houdt, kun je een snufje cayennepeper toevoegen.
- 7Laat de ketchup afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar in een luchtdichte pot in de koelkast.
- 8Je zelfgemaakte ketchup is nu klaar en zal ongeveer 2 weken goed blijven in de koelkast. Je kunt het ook in kleinere porties invriezen voor later gebruik.
Zelfgemaakte ketchup heeft een aantal voordelen ten opzichte van kant-en-klare ketchup die je in de winkel koopt. Allereerst heb je volledige controle over de ingrediënten, wat betekent dat je de suiker-, zout- en azijngehaltes naar wens kunt aanpassen. Dit is vooral gunstig als je bepaalde dieetbeperkingen hebt of gewoon bewuster wilt eten.
Daarnaast bevat zelfgemaakte ketchup meestal geen conserveringsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen of andere toevoegingen die je wel in commerciële ketchups vindt.
De smaak van zelfgemaakte ketchup is vaak rijker en complexer, omdat je de vrijheid hebt om te experimenteren met verschillende soorten tomaten, specerijen en andere smaakmakers. Je kunt je ketchup precies afstemmen op je eigen smaakvoorkeuren of het gerecht waarmee je het gaat serveren.
Bovendien kan het maken van je eigen ketchup ook een voldoening gevende bezigheid zijn. Het proces van het selecteren van de juiste tomaten, het mengen van de ingrediënten en het inkoken tot de perfecte consistentie kan zeer bevredigend zijn. Tot slot, zelfgemaakte ketchup kan een persoonlijk tintje geven aan je maaltijden en is ook een leuk cadeau-idee om aan je vrienden en familie te geven.
Het laat zien dat je de tijd en moeite hebt genomen om iets speciaals te maken en bewust bent van wat je eet.
