Bouillon
20 min
60 min

Zelf visbouillon maken van de resten van de tarbot

Het maken van een visbouillon met tarbotkarkassen is een geweldige manier om de volle smaak van de vis te benutten. Je kan deze bouillon overal voor gebruiken, voor een lekkere saus, een soepje, of als basis voor visnoodles.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Onbewerkte karkassen, graten, kop en staart van 1 tarbot
    • Uitje
      stuks
    • Wortels
      stuks
    • Bleekselderij
      stengels
    • Verse peterselie
      Een paar takjes
    • Verse Tijm
      Een paar takjes
    • Laurierblad
      stuks
    • Peperkorrels
      10 stuks
    • Water
      750 ml
    • Witte wijn
      een scheutje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Spoel de tarbotkarkassen onder koud water om eventuele resten te verwijderen.
    • 2
      Doe de tarbotkarkassen in een grote pan.
    • 3
      Voeg de ui, wortelen, bleekselderij, peterselie, tijm, laurierblad en peperkorrels toe aan de pan.
    • 4
      Voeg het water en de witte wijn (indien gebruikt) toe aan de pan.
    • 5
      Breng het mengsel aan de kook op een hoog vuur.
    • 6
      Zodra het kookt, verlaag je het vuur naar een zachte suddering.
    • 7
      Laat het 1-2 uur sudderen.
    • 8
      Zeef de bouillon door een fijne zeef om alle vaste stoffen te verwijderen. De vloeistof die overblijft is je visbouillon. Als je meer dan 250 ml overhoudt, kan je het verder inkoken tot de gewenste hoeveelheid of misschien wil je meer smaak hebben. Je kan het ook bewaren voor later gebruik.

Het maken van een visbouillon met tarbotkarkassen is een geweldige manier om de volle smaak van de vis te benutten. Je kan deze bouillon overal voor gebruiken, voor een lekkere saus, een soepje, of als basis voor visnoodles. Dit is een simpel recept voor ongeveer 250 ml bouillon, je kan de hoeveelheden makkelijk aanpassen naar je eigen wens of als je meer karkassen over hebt.

De bouillon kan worden bewaard in de koelkast voor gebruik binnen een paar dagen, of worden ingevroren voor langdurige opslag. Let er op dat dit recept misschien meer bouillon oplevert dan je nodig hebt. Je kan het overschot invriezen voor later gebruik of het recept aanpassen naar je behoeften.

Je kan dit recept ook variëren door bijvoorbeeld knoflook, venkel of andere kruiden toe te voegen. Het belangrijkste is om het eenvoudig te houden en de smaken van de ingrediënten te laten spreken.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten