Zuurvlees, oftewel 'zoervleisj': het traditioneleen geliefde stoofgerecht uit Limburg

Deze oeroude stoofschotel dankt zijn naam aan de marinade waarin het vlees wordt voorbereid, die meestal azijn of een andere zure vloeistof zoals bier of wijn bevat. Hetdateert uit de Romeinse tijd toen de mensen azijn gebruikten om vlees te conserveren.
Ingrediënten
- Riblappen1000 g
- Uien3 stuks
- Laurierblaadjes3 stuks
- Kruidnagels3 stuks
- Azijn250 ml
- Water250 ml
- Appelstroop4 eetlepels
- Zout en pepernaar smaak
- Roomboter (voor het braden)
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Snij het vlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Pel en snij de uien in ringen.
- 2Doe het vlees, de uien, laurierblaadjes, kruidnagels, azijn en water in een kom.
- 3Meng het goed door elkaar, dek het af en laat het minstens 24 uur in de koelkast marineren.
- 4Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade en bewaar deze.
- 5Verhit de boter in een pan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Voeg de uien uit de marinade toe en bak ze een paar minuten mee.
- 6Voeg de gezeefde marinade toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het vlees 2-3 uur zachtjes stoven.
- 7Roer de appelstroop door het stoofvlees en breng op smaak met zout en peper. Laat het stoofvlees nog een half uur sudderen tot de saus dikker wordt. Je kan eventueel ook 2 plakken ontbijtkoek gebruiken ipv stroop. De ontbijtkoek zorgt ervoor dat je stoofvocht sneller gaat binden.
Zuurvlees, oftewel 'zoervleisj': het traditioneleen geliefde stoofgerecht uit Limburg in Nederland en de aangrenzende regio's in Duitsland en België. Deze oeroude stoofschotel dankt zijn naam aan de marinade waarin het vlees wordt voorbereid, die meestal azijn of een andere zure vloeistof (zoals bier of wijn) bevat. Het zuurvleesrecept dateert uit de Romeinse tijd toen de mensen azijn gebruikten om vlees te conserveren. Het recept heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en is een populair comfortfood geworden in de regio. Het heeft een unieke zoetzure smaak door de toevoeging van stroop, appelstroop en sommigen gebruiken zelfs ontbijtkoek, wordt meestal geserveerd met frites of brood. Dit recept kan je ook heel goed in een slowcooker maken.
Recept voor zuurvlees, voor 4-6 personen:
