Stoofschotel
30 min
180 min

Zuurvlees, oftewel 'zoervleisj': het traditioneleen geliefde stoofgerecht uit Limburg

Deze oeroude stoofschotel dankt zijn naam aan de marinade waarin het vlees wordt voorbereid, die meestal azijn of een andere zure vloeistof zoals bier of wijn bevat. Hetdateert uit de Romeinse tijd toen de mensen azijn gebruikten om vlees te conserveren.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Riblappen
      1000 g
    • Uien
      stuks
    • Laurierblaadjes
      stuks
    • Kruidnagels
      stuks
    • Azijn
      250 ml
    • Water
      250 ml
    • Appelstroop
      eetlepels
    • Zout en peper
      naar smaak
    • Roomboter (voor het braden)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snij het vlees in blokjes van ongeveer 3 cm. Pel en snij de uien in ringen.
    • 2
      Doe het vlees, de uien, laurierblaadjes, kruidnagels, azijn en water in een kom.
    • 3
      Meng het goed door elkaar, dek het af en laat het minstens 24 uur in de koelkast marineren.
    • 4
      Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Zeef de marinade en bewaar deze.
    • 5
      Verhit de boter in een pan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Voeg de uien uit de marinade toe en bak ze een paar minuten mee.
    • 6
      Voeg de gezeefde marinade toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat het vlees 2-3 uur zachtjes stoven.
    • 7
      Roer de appelstroop door het stoofvlees en breng op smaak met zout en peper. Laat het stoofvlees nog een half uur sudderen tot de saus dikker wordt. Je kan eventueel ook 2 plakken ontbijtkoek gebruiken ipv stroop. De ontbijtkoek zorgt ervoor dat je stoofvocht sneller gaat binden.

Zuurvlees, oftewel 'zoervleisj': het traditioneleen geliefde stoofgerecht uit Limburg in Nederland en de aangrenzende regio's in Duitsland en België. Deze oeroude stoofschotel dankt zijn naam aan de marinade waarin het vlees wordt voorbereid, die meestal azijn of een andere zure vloeistof (zoals bier of wijn) bevat. Het zuurvleesrecept dateert uit de Romeinse tijd toen de mensen azijn gebruikten om vlees te conserveren. Het recept heeft zich door de jaren heen ontwikkeld en is een populair comfortfood geworden in de regio. Het heeft een unieke zoetzure smaak door de toevoeging van stroop, appelstroop en sommigen gebruiken zelfs ontbijtkoek, wordt meestal geserveerd met frites of brood. Dit recept kan je ook heel goed in een slowcooker maken.

Recept voor zuurvlees, voor 4-6 personen:

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten