Taart
60 min
120 min
Traditionele Boerenperentaart Lattice

Een lattice boerentaart is een dessert waarbij een deegvlechtwerk over de vulling wordt gelegd. Dit raster van deeg zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke presentatie, maar helpt ook de stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Bloem, plus extra voor bestuiven300 g
- Koude boter, in blokjes150 g
- Suiker50 g
- Zout0.5 theelepel
- Koud water60 ml
- Rrijpe peren, geschild, ontdaan van klokhuis en in plakjes6 stuks
- Bruine suiker100 g
- Gemalen kaneel1 theelepel
- Gemalen nootmuskaat0.25 theelepel
- Gemalen kruidnagel0.25 theelepel
- Maizena2 eetlepel
- Citroensap van een halve citroen
- Vanille extract1 theelepel
- Ei, losgeklopt1 stuks
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom. Voeg de boter toe en werk deze met je vingers door de bloem tot het mengsel kruimelig is.
- 2Voeg beetje bij beetje het koude water toe en kneed het deeg tot het samenkomt, maar niet plakkerig wordt. Je hebt misschien niet al het water nodig.
- 3Verdeel het deeg in twee gelijke delen, vorm er schijven van, wikkel deze in plasticfolie en koel ze 30 minuten in de koelkast.
- 4Combineer in een grote kom de plakjes peer, bruine suiker, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, maïzena, citroensap en vanille-extract. Meng goed om de peren volledig te bedekken en zet het opzij zodat de smaken kunnen mengen.
- 5Verwarm de oven voor op 200°C (390°F).
- 6Rol één deegschijf uit op een bebloemd oppervlak tot een ronde vorm die iets groter is dan je taartvorm. Leg het deeg in de vorm en druk licht aan.
- 7Vul de taartbodem met de perenvulling, verdeel het gelijkmatig.
- 8Rol de tweede deegschijf uit en snijd stroken voor de lattice (vlechtwerk). Weef de stroken over de perenvulling om het lattice-patroon te maken. Snijd het overtollige deeg af en druk de randen aan.
- 9Bestrijk de lattice met het losgeklopte ei en bestrooi licht met kristalsuiker.
- 10Bak de taart in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-60 minuten, of tot de korst goudbruin is en de vulling bubbelt.
- 11Als de randen te snel bruin worden, dek deze dan af met aluminiumfolie.
- 12Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de vulling stevig wordt.
Een lattice boerentaart, in het Engels bekend als a "lattice crust pie," is een dessert waarbij een deegvlechtwerk (lattice) over de vulling wordt gelegd. Dit raster van deeg zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke presentatie, maar helpt ook de stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken, waardoor de vulling dikker en minder waterig wordt. Het woord "lattice" verwijst naar het kruisgewijze patroon van het deeg. Bij een perentaart betekent dit dat plakjes of stukjes peer met kruiden en soms suiker worden gevuld in een taartbodem, waarna stroken van het deeg over de vulling worden gevlochten of kruiselings over elkaar worden gelegd.
