Gehakt
10 min
50 min

Bulgaarse moussaka, met aardappelen, gehakt, parmezaanse kaas en knoflook

Waar de Griekse moussaka vaak kruidiger is door specerijen als kaneel en kruidnagel, blijft de Bulgaarse versie wat subtieler, met de nadruk op de zachte smaak van de aardappelen en het gehakt.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Deze versie van Bulgaarse moussaka met aardappelen, kalfsgehakt, Parmezaanse kaas en knoflook is een smaakvolle en hartige ovenschotel die perfect is voor een stevige maaltijd. In tegenstelling tot de meer bekende Griekse moussaka, die wordt gemaakt met laagjes aubergine, lam of rundvlees, gebruikt de Bulgaarse variant aardappelen als basis. Dit gerecht is eenvoudiger en lichter van smaak, maar nog steeds heerlijk.

De Bulgaarse moussaka heeft doorgaans een romige topping van melk en eieren, in dit recept gebruiken we ook nog Parmezaanse kaas voor een knapperige, hartige laag. Waar de Griekse moussaka vaak kruidiger is door specerijen als kaneel en kruidnagel, blijft de Bulgaarse versie wat subtieler, met de nadruk op de zachte smaak van de aardappelen en het gehakt.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Kalfsgehakt
      400 g
    • Aardappelen
      400 g
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Parmezaanse kaas
      100 g
    • Volle melk
      100 ml
    • Ei
      stuks
    • Tomatenpuree
      eetlepel
    • Paprikapoeder
      theelepel
    • Tijm
      theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Olijfolie om in te bakken
    • Verse peterselie voor garnering

    Aan de slag

    • 1
      Verwarm de oven voor op 180°C.
    • 2
      Schil en snijd de aardappelen in kleine blokjes van ongeveer 1 cm. Kook ze in een pan met licht gezouten water voor ongeveer 8-10 minuten tot ze iets zachter zijn, maar nog wel wat stevigheid hebben. Giet af en zet apart.
    • 3
      Verhit een beetje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2-3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg dan het kalfsgehakt toe en bak het rul, ongeveer 5 minuten. Roer de tomatenpuree, paprika, tijm, zout en peper erdoor en bak nog 2 minuten mee.
    • 4
      Vet een ovenschaal licht in met wat olijfolie. Verdeel de voorgekookte aardappelen gelijkmatig over de bodem van de schaal. Schep het gehaktmengsel eroverheen en verspreid dit gelijkmatig.
    • 5
      Klop in een kom het ei en de melk los. Roer de helft van de geraspte Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met een beetje zout en peper. Giet dit mengsel over de moussaka in de ovenschaal.
    • 6
      Bestrooi de bovenkant van de moussaka met de resterende Parmezaanse kaas. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak de moussaka 30 minuten, of tot de bovenkant goudbruin en krokant is.
    • 7
      Haal de moussaka uit de oven en laat het 5-10 minuten rusten voordat je het aansnijdt. Bestrooi eventueel met verse peterselie en serveer warm.
    • 8
      Tip: Voor extra smaak kun je een beetje kaneel aan het gehaktmengsel toevoegen, wat traditioneel is in sommige Bulgaarse varianten van moussaka. Deze moussaka is heerlijk met een frisse groene salade of wat yoghurt aan de zijkant.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten