Soep
90 min
120 min

Snert - Erwtensoep met varkensvlees

Snert staat bekend om zijn dikke, bijna stoofachtige consistentie, waardoor het een ideaal gerecht is om je op te warmen na een frisse herfstwandeling.

Deel dit recept met je vrienden:
Basisrecept voor 4 personen
  • Ingrediënten

    • Spliterwten
      300 g
    • Varkensbuikspek (of spareribs)
      400 g
    • Varkensbouillonblokje
      stuks
    • Prei
      stuks
    • Wortel
      stuks
    • Knolselderij
      stuks
    • Ui
      stuks
    • Aardappel
      stuks
    • Laurierblad
      stuks
    • Gedroogde tijm
      theelepel
    • Rookworst
      stuks
    • Zout en peper naar smaak
    • Water
      1.5 liter
    • Roggebrood (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Doe het varkensbuikspek en de varkenskrabbetjes (of spareribs) in een grote soeppan. Voeg ongeveer 1,5 liter water toe, samen met het bouillonblokje, en breng aan de kook. Laat het vlees ongeveer 1,5 uur zachtjes sudderen tot het mooi mals is.
    • 2
      Voeg na een uur de spliterwten toe aan de pan en laat deze ongeveer 45-60 minuten meekoken, totdat de erwten zacht worden en de soep dikker wordt.
    • 3
      Voeg de prei, wortel, knolselderij, ui, aardappel, laurierblaadjes en tijm toe. Laat de soep nog 30-45 minuten zachtjes koken totdat de groenten gaar zijn.
    • 4
      Haal de eventueel gebruikte krabbetjes uit de soep, verwijder het vlees van de botten en snijd het in stukjes. Voeg het vlees terug in de soep. Breng op smaak met zout en peper.
    • 5
      Voeg de rookworst de laatste 10 minuten toe om op te warmen.
    • 6
      Serveer de snert met roggebrood en eventueel wat mosterd of drie in de pan. Snert wordt vaak dikker na een nachtje in de koelkast, waardoor het de volgende dag vaak nog lekkerder is.

Snert, beter bekend als erwtensoep, is een typisch Nederlands gerecht dat verbonden is met de koude maanden, vooral de herfst en winter. Deze stevige soep, gemaakt van spliterwten, groenten en varkensvlees, is al eeuwenlang een favoriet in Nederland. De oorsprong van snert gaat terug tot de middeleeuwen, toen het een voedzame manier was om ingrediënten te gebruiken die in de winter beschikbaar waren, zoals erwten en wintergroenten. Snert staat bekend om zijn dikke, bijna stoofachtige consistentie, waardoor het een ideaal gerecht is om je op te warmen na een frisse herfstwandeling.

Traditioneel wordt snert in grote hoeveelheden gemaakt, omdat het gemakkelijk kan worden ingevroren en vaak beter smaakt na een nachtje in de koelkast. Deze soep is meer dan alleen een maaltijd; het is een deel van de Nederlandse cultuur en symboliseert gezelligheid, warmte en samenzijn tijdens de koude dagen. Of je het nu serveert met drie in de pan of roggebrood en spek, een kom snert brengt altijd een gevoel van nostalgie en comfort met zich mee, perfect voor de herfst. Hou je niet van varkensvlees, op onze site staat ook een variant met rundvlees.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten