Stoofvlees
30 min
180 min

Carbonade Flamande: Belgische Stoofpot met Bier en Frietjes

Dit gerecht staat bekend om zijn rijke, hartige smaak, met rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in donker bier. De combinatie van uien, mosterd en kruiden maakt het vlees heerlijk mals en geeft een diepe smaak aan de saus.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Carbonade Flamande, oftewel Vlaamse stoofpot, is een klassieker uit België die perfect is voor een gezellig en smaakvol diner. Dit gerecht staat bekend om zijn rijke, hartige smaak, met rundvlees dat langzaam wordt gestoofd in donker bier. De combinatie van uien, mosterd en kruiden maakt het vlees heerlijk mals en geeft een diepe smaak aan de saus. Traditioneel geserveerd met knapperige frietjes, is dit gerecht ideaal voor een avondje comfortfood. Dit recept brengt een stukje België op tafel en laat je genieten van de authentieke Vlaamse keuken.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Sukadelappen
      800 g
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Bloem
      eetlepel
    • Dijon Mosterd
      eetlepel
    • Appelstroop
      eetlepel
    • Donker bier
      500 ml
    • Runderbouillon
      250 ml
    • Azijn
      eetlepel
    • Verse tijm
      takjes
    • Laurierblad
      stuks
    • Zout en peper naar smaak
    • Boter
      eetlepel
    • Frituurolie en frietjes

    Aan de slag

    • 1
      Smelt de helft van de boter in een grote stoofpan op middelhoog vuur.
    • 2
      Bestrooi de sukadeblokjes met zout en peper, en bestuif ze licht met bloem.
    • 3
      Braad het vlees rondom bruin aan en zet het daarna even opzij.
    • 4
      Voeg de rest van de boter toe en bak de uien en knoflook tot ze zacht en glazig zijn.
    • 5
      Roer de mosterd en appelstroop (of bruine suiker) door de uien, en giet het bier erbij om de aanbaksels los te roeren.
    • 6
      Doe het vlees terug in de pan en voeg de bouillon, azijn, tijm, en laurierblaadjes toe.
    • 7
      Breng alles aan de kook, zet dan het vuur laag en laat de stoofpot 2,5 tot 3 uur sudderen, tot het vlees lekker mals is en de saus is ingedikt.
    • 8
      Bak de frietjes in frituurolie of in de oven.
    • 9
      Proef de saus en breng op smaak met extra zout, peper, of suiker als dat nodig is.
    • 10
      Serveer de stoofpot in diepe borden met de frietjes ernaast. Eventueel kun je nog wat gebakken uitjes of peterselie eroverheen strooien.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten