Afdrukken
Artisjok met Aioli
Je hebt een fascinerende groente in handen - de artisjok. Wist je dat de artisjok, of Cynara cardunculus var. scolymus, oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt? Artisjokken kan je lekker samen leegplukken en dan dippen in je favoriete saus.
Scroll direct naar recept
Je hebt een fascinerende groente in handen - de artisjok. Wist je dat de artisjok, of Cynara cardunculus var. scolymus, oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt? Al in de tijd van de oude Grieken en Romeinen werden artisjokken gegeten en gewaardeerd om hun unieke smaak. In de 19e eeuw introduceerden immigranten de plant in de Verenigde Staten en tegenwoordig wordt een groot deel van de artisjokken die je in de winkel ziet, in Californië geteeld. Artisjokken kan je lekker samen leegplukken en dan dippen in je favoriete saus.
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten
Personen
-
+
Artisjok met Aioli
Ingrediënten
- Artisjok1 stuks
- Citroen1 stuks
- Zoutsnufje
- Knoflook, fijngehakt of geperst2 teentje
- Eidooier1 stuks
- Citroensap1 eetlepel
- Olijfolie200 ml
Aan de slag
- 1Begin met het voorbereiden van de artisjok. Snijd ongeveer 2,5 cm van de bovenkant van de artisjok af. Verwijder de stengel vlak bij de basis, zodat je artisjok rechtop kan staan. Met een schaar knip je de puntige uiteinden van de bladeren af.
- 2Het koken van de artisjok is de volgende stap. Vul een grote pot met water, voeg wat zout toe en het sap van een halve citroen. Plaats je artisjok in het water, zorg ervoor dat deze volledig ondergedompeld is (je kunt een hittebestendig bord bovenop de artisjok plaatsen om hem onder water te houden). Breng het water aan de kook, dek de pot af en laat je artisjok 30-45 minuten koken. Je weet dat het klaar is als de bladeren gemakkelijk loskomen.
- 3Als het klaar is, is het tijd om te serveren. Laat je artisjok uitlekken en een beetje afkoelen. Trek dan de bladeren af en dip het onderste, vlezige deel van elk blad in gesmolten boter, aioli, of je favoriete saus. De gekookte, zachte bodem van de artisjok is ook eetbaar en heerlijk. Onthoud wel, de 'haarachtige' binnenste delen van de artisjok, bekend als de "choke", moet je niet eten. Deze zijn vezelig en niet lekker.
- 4Doe de fijngehakte of geperste knoflook in een kom samen met de eidooier, het citroensap en een snufje zout.
- 5Klop dit mengsel met een garde of een handmixer tot het goed gemengd is.
- 6Begin nu heel langzaam de olijfolie toe te voegen, terwijl je constant blijft kloppen. Dit proces heet emulgeren. Het is belangrijk om de olie heel langzaam toe te voegen, omdat de saus anders kan gaan schiften.
- 7Blijf kloppen en olie toevoegen tot de saus de gewenste dikte heeft bereikt. Dit kan ergens tussen de 150-200 ml olijfolie zijn.
- 8Proef de aioli en voeg naar smaak nog meer zout of citroensap toe.
- 9De aioli kan nu direct geserveerd worden, of in de koelkast worden bewaard tot het moment van serveren. Geniet van je zelfgemaakte aioli met de artisjokken!
Gerelateerde producten in onze shop
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten