Vlees
15 min
120 min

Baskische hazenstoofpot met Piment d'Espelette

In de Baskische keuken wordt Piment d'Espelette gebruikt in een breed scala aan gerechten, van vlees en vis tot groenten en zelfs in sommige desserts. Deze pepers zijn klein en kegelvormig, en rijpen van groen naar rood.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • hazenpoulet
      500 g
    • olijfolie
      eetlepel
    • grote ui, fijngesneden
      stuks
    • knoflook, fijngehakt
      teentje
    • rode paprika, in blokjes
      stuks
    • groene paprika, in blokjes
      stuks
    • tomaten, gepeld en in blokjes
      stuks
    • tomatenpuree
      eetlepel
    • chorizo (optioneel), in plakjes
      150 g
    • wildbouillon of kippenbouillon
      500 ml
    • rode wijn
      glas
    • laurierblad
      stuks
    • gerookte paprikapoeder
      theelepel
    • zout en peper naar smaak
    • een handje verse peterselie, fijngehakt
    • een snufje piment d'Espelette of chili vlokken voor extra pit (optioneel)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Bestrooi de hazenpoulet met zout en peper. Verhit de olijfolie in een grote stoofpot of diepe pan op middelhoog vuur.
    • 2
      Bak de hazenpoulet in de olie tot het aan alle kanten bruin is, ongeveer 5-6 minuten. Haal het vlees uit de pot en zet het opzij.
    • 3
      Voeg in dezelfde pot de ui, knoflook, en chorizo toe (als je deze gebruikt). Bak tot de ui glazig is, ongeveer 5 minuten. Voeg de rode en groene paprika toe en bak nog eens 5 minuten.
    • 4
      Voeg de tomaten, tomatenpuree, paprikapoeder en laurierblad toe. Roer goed door.
    • 5
      Doe het vlees terug in de pot. Voeg de rode wijn en bouillon toe en breng het geheel aan de kook.
    • 6
      Zet het vuur laag en laat het gerecht ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes stoven, met de deksel op de pot, tot het vlees mals is.
    • 7
      Verwijder het laurierblad. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel wat piment d'Espelette of chili vlokken.
    • 8
      Garneer de stoofpot met verse peterselie en serveer met rijst, aardappelpuree of rustiek brood.

In de Baskische keuken wordt Piment d'Espelette gebruikt in een breed scala aan gerechten, van vlees en vis tot groenten en zelfs in sommige desserts. Piment d'Espelette heeft een AOP (Appellation d'Origine Protégée) status, wat betekent dat alleen chilipepers die in dit specifieke gebied worden geteeld, officieel de naam "Piment d'Espelette" mogen dragen. Deze pepers zijn klein en kegelvormig, en rijpen van groen naar rood. Ze worden vaak aan touwen geregen en buiten gehangen om te drogen in de zon, wat een typisch beeld is in de regio Espelette. Piment d'Espelette wordt zowel vers als gedroogd en vermalen tot poeder verkocht. Het poeder is een populair ingrediënt en wordt vaak gebruikt als vervanging voor zwarte peper of paprikapoeder in recepten, waardoor het de unieke Baskische touch geeft aan gerechten. Mocht je deze peper niet hebben kan je deze vervangen door chilivlokken met een beetje paprika poeder.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten