Çökertme Kebab gemarineerde rundvlees met verse friet

Traditioneel wordt deze kebab bereid met dunne reepjes gemarineerd rundvlees, aardappelfrietjes, frisse knoflookyoghurt en een tomatensaus. Hoewel meestal entrecote of ossenhaas wordt gebruikt, leent bavette zich uitstekend voor een snelle bereiding.
Ingrediënten
- Bavette300 g
- Olijfolie2 eetlepel
- Knoflook1 teentje
- Komijnpoeder0.5 theelepel
- Oregano0.5 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Aardappel2 stuks
- Zonnebloemolie
- Griekse Yoghurt150 ml
- Tomaat2 stuks
- Tomatenpuree1 eetlepel
- Chilivlokken
- Water3 eetlepel
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Snijd de bavette in dunne reepjes (tegen de draad in). Marineer het vlees met olijfolie, komijn, oregano, peper en zout, en zet apart voor minstens 30 minuten.
- 2Meng yoghurt met fijngesneden of uitgeperste knoflook en voeg een snufje zout toe. Zet in de koelkast tot gebruik.
- 3Verhit een eetlepel olie in een kleine pan en bak hierin de oregano en chilivlokken kort.
- 4Voeg de tomatenblokjes toe en bak 3 minuten.
- 5Doe het water erbij en laat ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen tot de saus iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.
- 6Spoel de gesneden aardappelfrietjes af met koud water en dep ze goed droog.
- 7Frituur de frietjes in hete olie (180°C) tot ze goudbruin en krokant zijn.
- 8Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.
- 9Marineer de bavette kort met oregano, komijn, peper en zout.
- 10Verhit een beetje olie in een koekenpan op hoog vuur en bak het vlees snel (2-3 minuten) rondom bruin en gaar. Houd het vlees sappig en mals.
- 11Verdeel de krokante aardappelfrietjes over twee borden.
- 12Leg hierop de gebakken bavette en giet vervolgens royaal knoflookyoghurt en tomatensaus erover.
- 13Garneer het gerecht met verse peterselie en eventueel extra chilivlokken.
Çökertme Kebab is een geliefd Turks gerecht, afkomstig uit het pittoreske kuststadje Bodrum aan de Turkse Egeïsche kust. De naam verwijst naar het plaatsje Çökertme, gelegen nabij Bodrum, waar het gerecht oorspronkelijk ontstond. Traditioneel wordt deze kebab bereid met dunne reepjes gemarineerd rund- of lamsvlees, aardappelfrietjes, frisse knoflookyoghurt en een tomatensaus. Hoewel meestal entrecote of ossenhaas wordt gebruikt, leent bavette (flank steak) zich uitstekend voor een snelle en sappige bereiding. Deze variant met bavette geeft het gerecht een malse textuur en diepe smaak. Het gerecht combineert perfect krokant, romig en kruidig, en is daardoor een favoriete keuze voor een snelle, smakelijke maaltijd met authentieke smaken.
