Kebab
30 min
10 min

Çökertme Kebab gemarineerde rundvlees met verse friet

Traditioneel wordt deze kebab bereid met dunne reepjes gemarineerd rundvlees, aardappelfrietjes, frisse knoflookyoghurt en een tomatensaus. Hoewel meestal entrecote of ossenhaas wordt gebruikt, leent bavette zich uitstekend voor een snelle bereiding.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Bavette
      300 g
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Knoflook
      teentje
    • Komijnpoeder
      0.5 theelepel
    • Oregano
      0.5 theelepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Aardappel
      stuks
    • Zonnebloemolie
    • Griekse Yoghurt
      150 ml
    • Tomaat
      stuks
    • Tomatenpuree
      eetlepel
    • Chilivlokken
    • Water
      eetlepel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de bavette in dunne reepjes (tegen de draad in). Marineer het vlees met olijfolie, komijn, oregano, peper en zout, en zet apart voor minstens 30 minuten.
    • 2
      Meng yoghurt met fijngesneden of uitgeperste knoflook en voeg een snufje zout toe. Zet in de koelkast tot gebruik.
    • 3
      Verhit een eetlepel olie in een kleine pan en bak hierin de oregano en chilivlokken kort.
    • 4
      Voeg de tomatenblokjes toe en bak 3 minuten.
    • 5
      Doe het water erbij en laat ongeveer 5 minuten zachtjes pruttelen tot de saus iets ingedikt is. Breng op smaak met zout en peper.
    • 6
      Spoel de gesneden aardappelfrietjes af met koud water en dep ze goed droog.
    • 7
      Frituur de frietjes in hete olie (180°C) tot ze goudbruin en krokant zijn.
    • 8
      Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.
    • 9
      Marineer de bavette kort met oregano, komijn, peper en zout.
    • 10
      Verhit een beetje olie in een koekenpan op hoog vuur en bak het vlees snel (2-3 minuten) rondom bruin en gaar. Houd het vlees sappig en mals.
    • 11
      Verdeel de krokante aardappelfrietjes over twee borden.
    • 12
      Leg hierop de gebakken bavette en giet vervolgens royaal knoflookyoghurt en tomatensaus erover.
    • 13
      Garneer het gerecht met verse peterselie en eventueel extra chilivlokken.

Çökertme Kebab is een geliefd Turks gerecht, afkomstig uit het pittoreske kuststadje Bodrum aan de Turkse Egeïsche kust. De naam verwijst naar het plaatsje Çökertme, gelegen nabij Bodrum, waar het gerecht oorspronkelijk ontstond. Traditioneel wordt deze kebab bereid met dunne reepjes gemarineerd rund- of lamsvlees, aardappelfrietjes, frisse knoflookyoghurt en een tomatensaus. Hoewel meestal entrecote of ossenhaas wordt gebruikt, leent bavette (flank steak) zich uitstekend voor een snelle en sappige bereiding. Deze variant met bavette geeft het gerecht een malse textuur en diepe smaak. Het gerecht combineert perfect krokant, romig en kruidig, en is daardoor een favoriete keuze voor een snelle, smakelijke maaltijd met authentieke smaken.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten