Stamppot
15 min
40 min

Hutspot met vlees of vega en een lekkere jus

Hutspot wordt traditioneel bereid door de aardappelen, wortelen en uien samen te koken en daarna te stampen tot een grove puree. Het wordt vaak geserveerd met vlees, zoals rookworst, gehaktballen of spek, hoewel er ook vegetarische varianten bestaan.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

De oorsprong van hutspot kan worden teruggevoerd naar de Nederlandse stad Leiden. Volgens de overlevering is het gerecht verbonden met de Spaanse belegering van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog in de 16e eeuw. Toen de Spanjaarden op 3 oktober 1574 Leiden ontvluchtten, lieten ze, zo gaat het verhaal, een pot met een stoofgerecht van pastinaken, uien en vlees achter. De hongerige inwoners van Leiden vonden deze pot en vervingen de pastinaken door aardappelen, een ingrediënt dat later in Europa werd geïntroduceerd.

Door de jaren heen is hutspot een onderdeel geworden van de Nederlandse keuken. Oorspronkelijk bevatte hutspot geen aardappelen, maar pastinaken.

Hutspot wordt traditioneel bereid door de aardappelen, wortelen en uien samen te koken en daarna te stampen tot een grove puree. Het wordt vaak geserveerd met vlees, zoals rookworst, gehaktballen of spek, hoewel er ook vegetarische varianten bestaan. Zout, peper en soms andere kruiden worden toegevoegd voor extra smaak.

In Leiden wordt hutspot nog steeds traditioneel gegeten op 3 oktober, ter herdenking van het Leidens Ontzet.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • kruimige aardappelen
      kilo
    • wortel (peen)
      600 g
    • ui
      400 g
    • boter of margarine
      50 g
    • zout en peper naar smaak
    • een scheutje melk of room voor extra romigheid (optioneel)
    • rookworst of een vleesvervanger naar keuze (optioneel)
    • uitgebakken spekjes (optioneel)

    Aan de slag

    • 1
      Schil de aardappelen en snijd ze in gelijkmatige stukken.
    • 2
      Schil de wortelen en snijd ze in plakjes of blokjes. Pel de uien en snijd ze in halve ringen of blokjes.
    • 3
      Doe de aardappelen, wortelen en uien in een grote pan. Voeg water toe totdat alles net onder staat en voeg een snufje zout toe. Breng het water aan de kook en laat het geheel ongeveer 20-25 minuten koken, of totdat de aardappelen en wortelen zacht zijn. Maak ondertussen de jus, zie hieronder.
    • 4
      Giet de inhoud van de pan af en laat het even uitdampen. Voeg de boter (en eventueel melk of room) toe en stamp het geheel met een stamper tot een grove puree. Breng op smaak met zout en peper.
    • 5
      Als je rookworst of een vleesvervanger gebruikt, kun je deze in een aparte pan volgens de instructies op de verpakking verwarmen.
    • 6
      Optioneel: Bak de spekjes uit, of vlees vervanger, en serveer apart.
  • Ingrediënten

    • boter of margarine
      eetlepel
    • kleine ui, fijngesneden
      stuks
    • bloem
      eetlepel
    • vleesbouillon
      500 ml
    • zout en peper naar smaak

    Aan de slag

    • 1
      Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui toe en fruit deze tot hij glazig en lichtbruin is.
    • 2
      Strooi de bloem over de gefruite uien en roer goed door. Laat het mengsel een minuutje zachtjes bakken, maar zorg dat het niet aanbrandt.
    • 3
      Voeg geleidelijk de vleesbouillon toe terwijl je constant roert, om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot de jus dikker wordt.
    • 4
      Breng de jus op smaak met zout, peper en eventueel een scheutje Worcestersaus of sojasaus.
    • 5
      Tip; Wil je een vegetarische Jus, vervang dan de vleesbouillon door een groentebouillon
  • Probeer ook

    Pannegie een Veluwse stoofpotje met wild

    In het Veluws betekent pannegie gewoon pannetje. En omdat vroeger altijd veel schapen en wild op de Veluwe werden gehouden is hij van oorsprong met lamsvlees. Tegenwoordig kan een Pannegie ook Rund, wild of varkensvlees bevatten.

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten