Kip
30 min
45 min

Gestoofde kip met tamme kastanjes

In Frankrijk wordt dit stoofgerecht vaak geserveerd tijdens de koudere maanden als de kastanjes in overvloed verkrijgbaar zijn

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Kippendij of drumstick
      stuks
    • Tamme kastanjes
      150 g
    • Ui
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Wortel
      stuks
    • Witte wijn
      100 ml
    • Kippenbouillon
      100 ml
    • Verse tijm
      takje
    • Laurierblad
      stuks
    • Olijfolie
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Maak een kleine kruisvormige inkeping aan de bolle kant van elke kastanje met een scherp mes om stoom te laten ontsnappen. Breng een pan met water aan de kook en voeg de kastanjes toe. Laat ze 10-15 minuten koken. Haal de kastanjes één voor één uit het water terwijl ze nog warm zijn en pel de harde buitenste schil en het dunne bruine vliesje eraf.
    • 2
      Verhit de olijfolie in een diepe braadpan op middelhoog vuur. Breng de kippendijen of drumsticks op smaak met zout en peper en bak ze tot ze aan beide kanten goudbruin zijn (ongeveer 5-7 minuten per kant). Haal de kip uit de pan en zet apart.
    • 3
      Voeg de ui, knoflook en plakjes wortel toe aan dezelfde pan. Bak tot de ui glazig is (ongeveer 3-4 minuten). Voeg de kastanjes toe en roer kort door om ze licht te roosteren.
    • 4
      Leg de kip terug in de pan. Blus af met de witte wijn (of bouillon) en laat kort koken om de alcohol te laten verdampen. Voeg de kippenbouillon, tijm en het laurierblad toe. Breng aan de kook en zet het vuur lager.
    • 5
      Laat het gerecht met een deksel op de pan 30-35 minuten zachtjes stoven tot de kip gaar is en de kastanjes zacht zijn. Controleer regelmatig of er voldoende vocht is en voeg indien nodig bouillon toe.
    • 6
      Haal het laurierblad uit de pan en serveer de gestoofde kip en kastanjes met een lepel van de saus. Dit gerecht is heerlijk met vers brood of aardappelpuree.
    • 7
      Tip: Meer weten over het gebruik van tamme kastanjes? Lees ons uitgebreide artikel over tamme kastanjes en hun veelzijdige toepassingen op de website van Eerlijk Eten [link naar artikel]. Ontdek hoe je deze heerlijke herfstvruchten kunt verwerken in puree, kastanjemeel en nog veel meer!

Dit gerecht, geïnspireerd door de traditionele Franse keuken, combineert de smaak van malse kip met de zoete en nootachtige tonen van tamme kastanjes. In Frankrijk wordt dit stoofgerecht vaak geserveerd tijdens de koudere maanden als de kastanjes in overvloed verkrijgbaar zijn. Met zachte groenten en een vleugje witte wijn of bouillon krijgt de kip een prachtige smaak, terwijl de kastanjes zacht worden in de saus en zorgen voor een ongeëvenaarde textuur. Serveer het met vers brood of een romige aardappelpuree.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten