Rijst
15 min
20 min

Nasi Goreng: gebakken rijst met Indische kruiden

Nasi goreng, wat letterlijk "gebakken rijst" betekent, is een populair en kenmerkend gerecht uit de Indische keuken. Het gerecht bestaat in de basis uit gekookte rijst die wordt gebakken in een wok met kruiden en fijngesneden groenten.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Gekookte en afgekoelde rijst
      400 g
    • Nasi Goreng Boemboe
      pakje
    • Kipfilet
      200 g
    • Ei
      stuks
    • Fijngesneden groenten (bijvoorbeeld wortel, kool, en prei)
      100 g
    • Plantaardige Olie
      eetlepel
    • Lente ui
      stuks
    • Peper en Zout naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Begin met gekookte rijst. Het liefst wil je dat de rijst al is afgekoeld - dan blijven de korrels tijdens het bakken beter gescheiden.
    • 2
      Kluts de eieren met een snufje peper en zout in een kom. Voeg een beetje olie toe aan de pan en giet de geklutste eieren erin. Maak een dunne omelet door de eieren zachtjes te bewegen met een spatel. Als de omelet gaar is, haal hem uit de pan en snijd hem in dunne reepjes. Zet apart.
    • 3
      Voeg indien nodig nog een beetje olie toe aan de pan. Bak de fijngesneden groenten een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de nasi goreng boemboe toe en bak deze kort mee om de aroma's vrij te laten komen.
    • 4
      Voeg de rijst en eventueel nog wat gebakken kipstukjes of spekjes toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar, zodat de rijst gelijkmatig bedekt is met de boemboe en de groenten.
    • 5
      Voeg de reepjes omelet toe aan het geheel en meng voorzichtig door. Bak alles nog enkele minuten op hoog vuur tot de nasi goreng goed heet is.
    • 6
      Schep de nasi op borden. Garneer met fijngehakte lente-uitjes, gebakken uitjes, gesneden komkommer, en partjes tomaat voor extra smaak en een frisse touch.
    • 7
      Tips: Voor een vegetarische variant kan je de kip weglaten en extra groenten of tofu toevoegen. Nasi goreng smaakt het beste als het gemaakt is van rijst die volledig is afgekoeld. Dit helpt de korrels stevig te houden en zorgt voor de perfecte textuur. Breng de kip en het ei op smaak met een snufje zout en peper naar smaak

Nasi goreng, wat letterlijk "gebakken rijst" betekent, is een populair en kenmerkend gerecht uit de Indische keuken. Het gerecht bestaat in de basis uit gekookte rijst die wordt gebakken in een wok, vaak gemengd met ingrediënten zoals stukjes vlees (zoals kip, rundvlees of garnalen), groenten (zoals wortel, ui en kool), en een variëteit aan kruiden en specerijen, waaronder knoflook, sjalot, chilipeper, zoete sojasaus (kecap manis), en soms tamarinde voor een licht zure smaak.

Dit gerecht wordt typisch afgemaakt met een spiegelei of omelet bovenop en geserveerd met garnituren zoals gebakken uitjes, verse komkommerschijfjes, tomaat en/of kroepoek.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten