Rijst
15 min
20 min
Nasi Goreng: gebakken rijst met Indische kruiden

Nasi goreng, wat letterlijk "gebakken rijst" betekent, is een populair en kenmerkend gerecht uit de Indische keuken. Het gerecht bestaat in de basis uit gekookte rijst die wordt gebakken in een wok met kruiden en fijngesneden groenten.
Personen
-
+
Ingrediënten
- Gekookte en afgekoelde rijst400 g
- Nasi Goreng Boemboe1 pakje
- Kipfilet200 g
- Ei2 stuks
- Fijngesneden groenten (bijvoorbeeld wortel, kool, en prei)100 g
- Plantaardige Olie2 eetlepel
- Lente ui2 stuks
- Peper en Zout naar smaak
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Begin met gekookte rijst. Het liefst wil je dat de rijst al is afgekoeld - dan blijven de korrels tijdens het bakken beter gescheiden.
- 2Kluts de eieren met een snufje peper en zout in een kom. Voeg een beetje olie toe aan de pan en giet de geklutste eieren erin. Maak een dunne omelet door de eieren zachtjes te bewegen met een spatel. Als de omelet gaar is, haal hem uit de pan en snijd hem in dunne reepjes. Zet apart.
- 3Voeg indien nodig nog een beetje olie toe aan de pan. Bak de fijngesneden groenten een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden. Voeg dan de nasi goreng boemboe toe en bak deze kort mee om de aroma's vrij te laten komen.
- 4Voeg de rijst en eventueel nog wat gebakken kipstukjes of spekjes toe aan de pan. Meng alles goed door elkaar, zodat de rijst gelijkmatig bedekt is met de boemboe en de groenten.
- 5Voeg de reepjes omelet toe aan het geheel en meng voorzichtig door. Bak alles nog enkele minuten op hoog vuur tot de nasi goreng goed heet is.
- 6Schep de nasi op borden. Garneer met fijngehakte lente-uitjes, gebakken uitjes, gesneden komkommer, en partjes tomaat voor extra smaak en een frisse touch.
- 7Tips: Voor een vegetarische variant kan je de kip weglaten en extra groenten of tofu toevoegen. Nasi goreng smaakt het beste als het gemaakt is van rijst die volledig is afgekoeld. Dit helpt de korrels stevig te houden en zorgt voor de perfecte textuur. Breng de kip en het ei op smaak met een snufje zout en peper naar smaak
Nasi goreng, wat letterlijk "gebakken rijst" betekent, is een populair en kenmerkend gerecht uit de Indische keuken. Het gerecht bestaat in de basis uit gekookte rijst die wordt gebakken in een wok, vaak gemengd met ingrediënten zoals stukjes vlees (zoals kip, rundvlees of garnalen), groenten (zoals wortel, ui en kool), en een variëteit aan kruiden en specerijen, waaronder knoflook, sjalot, chilipeper, zoete sojasaus (kecap manis), en soms tamarinde voor een licht zure smaak.
Dit gerecht wordt typisch afgemaakt met een spiegelei of omelet bovenop en geserveerd met garnituren zoals gebakken uitjes, verse komkommerschijfjes, tomaat en/of kroepoek.
