Ingrediënten
- Arborio rijst250 g
- Een paar safraandraadjes
- Versgeraspte pecorinokaas100 g
- Gekookte ham in heel fijne blokjes100 g
- Passata (gezeefde tomatensaus)100 g
- Knoflook2 teentjes
- Peterselie0.5 bosje
- Bloem4 eetlepels
- Eieren2 stuks
- Panko100 g
- Zout en peper naar smaak
- Zonnebloemolie
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Kook de rijst 10 minuten in ruim kokend gezouten water, voeg de saffraan toe en kook nog 8 minuten door totdat je een kleverige rijst krijgt en giet af. Bekleed een bakplaat of snijplank met bakpapier en spreid de rijst erop uit tot een laag van ongeveer 1 centimeter dik. Strooi er wat versgemalen zout en peper over.
- 2Neem een deegsteker, of glas, van ongeveer 6 centimeter doorsnee en steek 6-8 cirkels uit.
- 3Laat de rijst afkoelen.
- 4Meng ondertussen in een kom de pecorino, ham, passata, peterselie en knoflook door elkaar en leg op elke rijst cirkel 1 klein schepje vulling.
- 5Til vervolgens met een paletmes een plak rijst met vulling op en probeer er voorzichtig een balletje van te maken. Ik leg een plakje in mijn handpalm en knijp hem dan voorzichtig rondom dicht zodat er rondom je vulling een gelijke laag rijst komt te zitten.
- 6Zet drie borden klaar waarvan je in de een de bloem doet, de volgende het losgeklopte ei en in het laatste bord je panko of broodkruim.
- 7Haal je bolletjes eerst door de bloem, vervolgens door je ei en als laatste door de panko en herhaal dit 1 keer met elk bolletje.
- 8Verwarm je zonnebloem olie tot 185 graden, je bakt ze op 175 graden. Doordat je de ballen er in doet zakt de temperatuur van je olie en je wil de olie rond 175 graden houden.
- 9Bak ze 4-5 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Bak er niet teveel tegelijk, 3 a 4, anders zakt je olie teveel in temperatuur en zullen je balletjes niet goed garen en vet worden.
Als je op Sicilië in Palermo, Messina of Catania rondloopt zie je overal gevulde risottoballetjes / arancini di riso liggen. Ze zijn er in verschillende formaten maak ook met verschillende vullingen. Op het strand zien ze er soms uit als een tennisbal maar op het terrasje hebben ze meer het formaat van een Hollandse bitterbal. Een van de meest favoriete Arancini is die met kaas, ham en tomaten, maar je kunt ze in veel variëteiten krijgen, van kruiden, vis, mozzarella tot aan een ragout vulling toe. Ze zijn er ook in een puntvorm - als verwijzing naar de Etna. Gewoon lekker proeven en combineren.
We maken dit recept met Arboriorijst, dit is een Italiaanse kortkorrelige rijst. Het is vernoemd naar de stad Arborio, in de Po-vallei, die is gelegen in de belangrijkste groeiende regio van Doron, Piëmonte in Noord-Italie. Dit is ook de rijst die meestal gebruikt worden voor risotto maar we gaan hem alleen anders bereiden.