Ingrediënten
- kruimige aardappels1000 g
- geschoonde spruitjes700 g
- sambal (naar wens en smaak)1 eetlepel
- gembersiroop1 eetlepel
- gerookte spekblokjes350 g
- blanke gevogelte fond of 1 kippenbouillonblokje240 ml
- melk150 ml
- boter50 g
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1In je pan met ruim kokend water voeg je de aardappelen, fond, gembersiroop en theelepel sambal toe. Laat 20 minuutjes doorkoken.
- 2Voeg na 20 minuten je spruitjes bij en kook nog 8 minuten door. Let op niet langer de spruitjes 10 minuten koken want dan komt de typische zwavelgeur van spruitjes vrij.
- 3Bak de spekblokjes in een warme koekenpan zonder olie of boter in 5-6 minuten lekker knapperig of korter als je ze mals wilt houden.
- 4Giet de aardappelen en spruitjes af in een vergiet en laat even een minuutje uitstomen. Verwarm ondertussen de melk en roomboter in een steelpan op laag vuur.
- 5Voeg de spekjes met vet bij je aardappel en spruitjes en stamp grof me je warme melk en boter. Breng de stamppot eventueel nog op smaak met peper en zout en verdeel over je borden.
Spruitjes zijn de schrik van de meeste kinderen, maar ook veel volwassenen houden er niet zo van. Maar de hedendaagse spruitjes smaken minder uitgesproken dan vroeger, dus lustte je ze als kind niet dan eet je ze nu ook niet. Dat is jammer want er zitten in spruitjes meer Vitamine C dan sinaasappels en vol met B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Spruitjes zijn weer volop beschikbaar en niet duur.
Veel mensen koken de spruitjes kapot, daardoor krijg je die typische zwavelgeur waardoor veel mensen ze niet lekker vinden. Ik stoom vaak de spruitjes 6-7 minuten en ga ze erna nog even roerbakken.
Voor kinderen kan je ze 6-7 minuten koken met een beetje gembersiroop, dan zijn ze wat zoeter. Als je de spruitjes alleen gaat koken moet je ze nooit langer dan 9 minuten koken, want na 10 minuten laten de meeste spruitjes de typische zwavelgeur los. Door ze te stomen kan je ze tegelijk bereiden met je andere ingrediënten en door ze daarna nog even te roerbakken in de pan krijgen de spruitjes een heerlijke smaak.