Wild
30 min
180 min

Pannegie een Veluwse stoofpotje met wild

In het Veluws betekent pannegie gewoon pannetje. En omdat vroeger altijd veel schapen en wild op de Veluwe werden gehouden is hij van oorsprong met lamsvlees. Tegenwoordig kan een Pannegie ook Rund, wild of varkensvlees bevatten.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • wildzwijnspoulet, in dobbelsteentjes gesneden (of 250 wild en 250 lamsvlees)
      500 g
    • rode wijn, je kan ook een lekker bruin biertje gebruiken
      400 ml
    • groente bouillonpoeder of een halve bouillonblokje
      0.5 theelepel
    • grote winterwortel, in plakjes en vervolgens in kwarten
      stuks
    • stengel bleekselderij, in stukjes (bewaar het blad voor de garnering)
      stuks
    • peterseliewortel, in plakjes en vervolgens in kwarten
      stuks
    • bloem ( om de poulet te bruinen en daardoor ook de saus iets op te dikken)
      eetlepel
    • kastanje champignons in plakjes gesneden
      100 g
    • roomboter
      30 g
    • ui, gesnipperd
      stuks
    • rozemarijn of tijm
      takje
    • laurierblad
      stuks
    • Peper en zout naar smaak

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snijd alle groenten en het vlees zoals vermeld in de ingrediëntenlijst. Maak de kruiden en specerijen klaar voor gebruik.
    • 2
      Smelt de roomboter in een grote pan op middelhoog vuur. Meng de bloem met het vlees. Voeg het wildzwijnspoulet toe en bak tot het vlees rondom bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet het apart.
    • 3
      Bak de gesnipperde ui in dezelfde pan totdat deze glazig is, dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
    • 4
      Voeg de gesneden winterwortel, champignons, bleekselderij en peterseliewortel toe aan de pan.
    • 5
      Voeg het takje rozemarijn of tijm en het laurierblad toe.
    • 6
      Doe het met bloem aangebakken wildzwijnspoulet terug in de pan.
    • 7
      Giet de rode wijn over het vlees en de groenten. Voeg de bouillonpoeder of het halve bouillonblokje toe en roer alles goed door elkaar.
    • 8
      Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat het gerecht ongeveer 2-3 uur sudderen. Controleer af en toe en roer indien nodig.
    • 9
      Verwijder het takje rozemarijn of tijm en het laurierblad. Proef het gerecht en voeg indien nodig peper en zout toe.
    • 10
      Garneer met het bewaarde bleekselderijblad en serveer het gerecht warm.

Het verhaal gaat dat Ies en Gies, twee landlopers, op een dag langs een boerderij kwamen. De boerin aldaar was bezig een stoofschotel klaar te maken. De geur trok de aandacht van beide zwervers. Ze wisten dat bedelen bij deze boerderij geen zin had, dus bedachten ze een list. Ies maakte de stier in de stal los en riep hard: “de stier is los, de stier is los”. Natuurlijk ging toen iedereen op de boerderij achter de stier aan.

Daardoor had Gies de gelegenheid om de vleespot uit het bakhuis te stelen. De beide heren aten zich de buik rond en vielen daarna met de lege pan tussen zich in voldaan in slaap. En zo werden ze gevonden door de boerin die ze vervolgens met de lege pan om de oren sloeg. Het duo nam de benen en kwam nooit meer op de terug.

Vleesstoofpotten heten sinds die tijd op de Veluwe ‘Pannegies’.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten