Ingrediënten
- Bloem500 g
- Lauw water (tussen de 25 en 30 graden)300 ml
- Olijfolie200 ml
- Suiker10 g
- Verse gist (of 7 gram droge gist)20 g
- Zout8 g
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1A Met de kneedmachine: Doe het lauwwarme water, max 30 graden, met de gist in de kneedkom Voeg de helft van de bloem (250gr) toe Voeg de olijfolie toe Laat even een minuutje draaien Voeg het zout toe en de rest van de bloem, laat 5-10 minuten langzaam kneden tot je een samenhangend deeg krijgt. Bij te droog deeg voeg je een beetje water bij en bij te nat deeg voeg je stapsgewijs een beetje bloem bij. Laat het deeg 25 minuten rijzen op een warme (20 graden) tochtvrije plaats. OF B Kneden met de hand: Meng in een kom de bloem met het zout Maak een kuiltje in de kom en giet er de olijfolie en de het lauwwarme water in Verkruimel de gist in het water en kneed alles met de hand tot een samenhangend deeg, zie hierboven. Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme (20 graden) tochtvrije plaats.
- 2Vorm met de hand 1 of 2 broden hiermee en leg deze op een bloem bestoven bakplaat. Ik doe altijd eerst een velletje bakpapier op de bakplaat.
- 3Snij de broden met een scherp mesje kruislings in en bestuif de bovenkant nog met wat bloem.
- 4Laat de broden nog 30 minuten rijzen op een warme tochtvrije plaats.
- 5Onder het rijzen verwarm de oven alvast voor op 240 graden.
- 6Zet de bakplaat in het midden van de oven en gooi een eierdopje water op de onderkant. (Bij een stoomoven geef je 1 puls)
- 7Draai de oven terug naar 220 graden en bak de broden 20 minuten.
- 8Laat de broden afkoelen op een rooster, hij moet zijn vocht namelijk kwijt kunnen. Ik leg ze gewoon op het fornuis om af te koelen. ‘Als je op de onderkant van het brood klopt moet hij hol klinken, anders is hij nog niet gaar’
Toen onze voorouders voor het eerst granen begonnen te verbouwen, brouwden ze een eenvoudig deeg van water en graan en bakten dit op hete stenen om een soort ongezuurd platbrood te maken. De ontdekking en het gebruik van gist, een sleutelingrediënt in veel hedendaagse broden, kwam pas veel later. Het waren bijvoorbeeld de oude Egyptenaren die gecrediteerd worden met de ontwikkeling van zuurdesembrood en de uitvinding van bakovens.
Het idee van het thuis bakken van brood lijkt misschien ontmoedigend, maar dat hoeft het echt niet te zijn. Met slechts een paar basisingrediënten - meestal water, bloem, gist en zout - ben je al goed op weg om je eigen brood te bakken.
Het cruciale element in het proces is het begrijpen van hoe gist werkt. Als een levend organisme zet gist suikers in het deeg om in koolstofdioxide en alcohol, wat resulteert in het rijzen van je brood.
Bij het bakken van brood is timing van essentieel belang, maar dat moet geen bron van stress zijn. Het is eigenlijk een zeer vergevingsgezind proces. Zelfs als je een fout maakt, zoals het te lang of niet lang genoeg laten rijzen van je deeg, zijn de gevolgen meestal niet rampzalig. Je brood is misschien niet perfect, maar het zal nog steeds smakelijk en eetbaar zijn.
Geduld is ook een belangrijke factor bij het bakken van brood. Het proces kan niet worden overhaast; je deeg heeft tijd nodig om te rijzen, en je brood heeft tijd nodig om te bakken. Maar dat is deel van de voldoening van het bakken van je eigen brood - het kost wat tijd en moeite, maar het eindresultaat is absoluut de moeite waard.
