Erwten
10 min
30 min

Vegetarische spliterwten spread

In Nederland gebruiken we vaak de split erwten alleen voor snert, maar wist je wel dat je er ook een geweldig gezonde vegetarische spread van kan maken? Vaak hou je vaak wat spit erwten over van een andere bereiding en blijft dat als restje over.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • groene split erwten
      150 g
    • middelgrote ui, fijngehakt
      stuks
    • olijfolie
      eetlepel
    • knoflook, fijngehakt
      teentje
    • zout en peper naar smaak
    • komijnpoeder
      0.5 theelepel
    • korianderpoeder
      0.5 theelepel
    • chili peper, citroensap of balsamicoazijn voor extra smaak Verse kruiden zoals peterselie of koriander, fijngehakt (voor garnering)

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Spoel de groene split erwten af en doe ze in een pan met voldoende water om ze te bedekken. Breng aan de kook en laat ze ongeveer 20-30 minuten sudderen, maar let op dat ze niet te zacht worden. Ze moeten gaar zijn maar nog een beetje bite hebben. Giet ze af en laat ze afkoelen.
    • 2
      Verhit in een pan 1 eetlepel olijfolie. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en sauteer op middelhoog vuur tot de uien goudbruin en zacht zijn.
    • 3
      Meng de gekookte split erwten met de gebakken uien, komijn, koriander, zout en peper in een mengkom. Gebruik een vork of aardappelstamper om de erwten licht te pletten en te mengen met de andere ingrediënten. Het doel is om een grove, maar enigszins samenhangende textuur te krijgen. Als je een gladde spread wil hebben kan je dit ook in een keukenmachine of met een staafmixer doen.
    • 4
      Proef de spread en pas zo nodig de kruiden aan. Voeg een beetje citroensap of balsamicoazijn toe voor een frisse toets.
    • 5
      Serveer de spread in een schaaltje, gegarneerd met verse kruiden. Gebruik het als beleg voor rustiek brood, toast, of lekker als dip.

In Nederland gebruiken we vaak de split erwten alleen voor snert, maar wist je wel dat je er ook een geweldig gezonde vegetarische spread van kan maken? Vaak hou je vaak wat spit erwten over van een andere bereiding en blijft dat als restje over. Dit is een heerlijk en gezond alternatief voor traditionele spreads.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten