Vegetarisch
30 min
10 min

Israelische pita Sabich met gefrituurde aubergine en ei

Sabich (sabih) is een populair Israëlisch streetfood gerecht dat bestaat uit een pitabroodje gevuld met gefrituurde aubergine, hardgekookt ei, salade, tahinisaus en amba (een pittige mangopickle).

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Grote pitabroodjes
      stuks
    • Grote aubergine, in plakken gesneden
      stuks
    • Hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes
      stuks
    • Kleine tomaat, in plakjes
      stuks
    • Kleine komkommer, in plakjes
      stuks
    • Kleine rode ui, dun gesneden
      0.25 stuks
    • Tahinisaus
      eetlepel
    • Amba (mango-pickle)
      eetlepel
    • Zout en peper naar smaak
    • Olijfolie voor het frituren van de aubergine

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat ze 30 minuten rusten. Dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een pan en frituur de aubergineplakken tot ze goudbruin en zacht zijn. Leg ze op keukenpapier om overtollige olie te absorberen.
    • 2
      Verwarm de pitabroodjes in een oven of op een open vuur tot ze warm en enigszins knapperig zijn.
    • 3
      Snijd de pitabroodjes open en vul elk met de gefrituurde aubergine, hardgekookte eiplakjes, tomaten, komkommer en rode ui. Drizzle tahinisaus en amba over de vulling.
    • 4
      Serveer de Sabich meteen, eventueel met extra tahinisaus en amba aan de zijkant.

Sabich (sabih) is een populair Israëlisch streetfood gerecht dat bestaat uit een pitabroodje gevuld met gefrituurde aubergine, hardgekookt ei, salade, tahinisaus en amba (een pittige mangopickle). Vaak worden er ook andere ingrediënten zoals hummus, Israëlische salade (een fijngesneden salade van tomaten, komkommers, uien en kruiden), peterselie en soms pikante saus aan toegevoegd. Het gerecht staat bekend om zijn rijke combinatie van smaken en texturen.

De oorsprong van Sabich wordt vaak toegeschreven aan de Iraakse Joodse gemeenschap, die het gerecht naar Israël bracht in de vroege jaren van de Israëlische staat, rond de tijd van de massale immigratie in de jaren '40 en '50. Het verhaal gaat dat Iraakse Joden op de sjabbat (de Joodse rustdag) geen voedsel mochten bereiden, dus bereidden ze de ingrediënten voor Sabich de avond ervoor. Op de sjabbatdag konden ze dan genieten van dit gerecht zonder de kookregels te overtreden.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten