Israelische pita Sabich met gefrituurde aubergine en ei

Sabich (sabih) is een populair Israëlisch streetfood gerecht dat bestaat uit een pitabroodje gevuld met gefrituurde aubergine, hardgekookt ei, salade, tahinisaus en amba (een pittige mangopickle).
Ingrediënten
- Grote pitabroodjes2 stuks
- Grote aubergine, in plakken gesneden1 stuks
- Hardgekookte eieren, gepeld en in plakjes2 stuks
- Kleine tomaat, in plakjes1 stuks
- Kleine komkommer, in plakjes1 stuks
- Kleine rode ui, dun gesneden0.25 stuks
- Tahinisaus4 eetlepel
- Amba (mango-pickle)2 eetlepel
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie voor het frituren van de aubergine
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Bestrooi de aubergineplakken met zout en laat ze 30 minuten rusten. Dep ze droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een pan en frituur de aubergineplakken tot ze goudbruin en zacht zijn. Leg ze op keukenpapier om overtollige olie te absorberen.
- 2Verwarm de pitabroodjes in een oven of op een open vuur tot ze warm en enigszins knapperig zijn.
- 3Snijd de pitabroodjes open en vul elk met de gefrituurde aubergine, hardgekookte eiplakjes, tomaten, komkommer en rode ui. Drizzle tahinisaus en amba over de vulling.
- 4Serveer de Sabich meteen, eventueel met extra tahinisaus en amba aan de zijkant.
Sabich (sabih) is een populair Israëlisch streetfood gerecht dat bestaat uit een pitabroodje gevuld met gefrituurde aubergine, hardgekookt ei, salade, tahinisaus en amba (een pittige mangopickle). Vaak worden er ook andere ingrediënten zoals hummus, Israëlische salade (een fijngesneden salade van tomaten, komkommers, uien en kruiden), peterselie en soms pikante saus aan toegevoegd. Het gerecht staat bekend om zijn rijke combinatie van smaken en texturen.
De oorsprong van Sabich wordt vaak toegeschreven aan de Iraakse Joodse gemeenschap, die het gerecht naar Israël bracht in de vroege jaren van de Israëlische staat, rond de tijd van de massale immigratie in de jaren '40 en '50. Het verhaal gaat dat Iraakse Joden op de sjabbat (de Joodse rustdag) geen voedsel mochten bereiden, dus bereidden ze de ingrediënten voor Sabich de avond ervoor. Op de sjabbatdag konden ze dan genieten van dit gerecht zonder de kookregels te overtreden.
