Stoofvlees
15 min
150 min

Sukade stoofschotel met aardappelknoedels

Het malse stoofvlees, dat langzaam is gestoofd in een diepe jus van bouillon, groenten en kruiden, smelt in je mond en biedt een smaakvolle ervaring die perfect past bij deze koude dagen.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Sukadelap
      400 g
    • Ui
      stuks
    • Wortel
      stuks
    • Knoflook
      teentje
    • Runderbouillon
      250 ml
    • Rode wijn
      100 ml
    • Tomatenpuree
      eetlepel
    • Bloem
      eetlepel
    • Laurierblad
      stuks
    • Tijm
      tak
    • Zout en peper naar smaak
    • Olijfolie om in te bakken
    • Aardappel
      300 g
    • Ei
      stuks
    • Nootmuskaat
      snufje

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Snijd de sukade in blokjes en breng ze op smaak met zout en peper.
    • 2
      Verhit boter of olie in een stoofpan en bak het vlees rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet het even apart.
    • 3
      Bak de ui, wortel en knoflook in dezelfde pan tot ze glazig zijn en voeg dan de tomatenpuree toe. Laat deze kort meebakken.
    • 4
      Bestrooi de groenten met de bloem en roer goed door.
    • 5
      Voeg de rode wijn (indien gebruikt) en de bouillon toe, en blijf roeren om klontjes te voorkomen.
    • 6
      Doe de sukade terug in de pan en voeg de laurierblaadjes en het takje tijm toe.
    • 7
      Breng aan de kook en laat het vlees op een laag vuur, met de deksel op de pan, in ongeveer 2 tot 2,5 uur zachtjes stoven tot het mals is. Roer af en toe en voeg eventueel extra bouillon toe als het te droog wordt.
    • 8
      Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en stamp ze tot een fijne puree en laat iets afkoelen.
    • 9
      Voeg het ei, de bloem en een snufje zout (en eventueel nootmuskaat) toe aan de puree.
    • 10
      Meng alles tot een glad deeg.
    • 11
      Verdeel het deeg in kleine porties en vorm er balletjes of langwerpige eitjes van.
    • 12
      . Breng een pan met licht gezouten water aan de kook. Kook de knoedels in ongeveer 10-15 minuten gaar; ze zijn klaar als ze boven komen drijven. Haal ze uit het water met een schuimspaan.
    • 13
      Serveer de sukade stoofschotel met een royale hoeveelheid jus in een diepe kom of op een bord. Leg de aardappelknoedels erbij en garneer met verse kruiden zoals peterselie.

Dit recept voor sukade stoofschotel met aardappelknoedels brengt pure genot op tafel en combineert de rijke smaken van langzaam gegaard vlees met de traditie van knoedels. Het malse stoofvlees, dat langzaam is gestoofd in een diepe jus van bouillon, groenten en kruiden, smelt in je mond en biedt een smaakvolle ervaring die perfect past bij deze koude dagen. Aardappelknoedels, een geliefde klassieker uit Midden- en Oost-Europese keukens zoals die van Duitsland, Oostenrijk en Polen, voegen een authentiek, rustiek element toe aan het gerecht. Ze worden gemaakt van aardappelen, bloem en ei, en koken tot ze zacht en luchtig zijn – ideaal om de rijke jus op te nemen en je bord schoon te vegen.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten