Ingrediënten
- rauwe bruine bonen250 g
- runderschenkel1 stuks
- klapstuk (runderborst)200 g
- gerookt spek100 g
- grote ui1 stuks
- knoflook2 teentje
- wortels2 stuks
- prei1 stuks
- bleekselderij2 stengel
- kleine knolselderij1 stuks
- laurierblaadjes2 stuks
- tijm1 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- Olie of boter om in te bakken
- runderbouillon (zelfgemaakt of van goede kwaliteit)1.5 liter
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Doe de rauwe bruine bonen in een grote kom, voeg water toe totdat de bonen volledig ondergedompeld zijn en laat ze 8 tot 12 uur weken. Giet ze af en spoel af onder koud stromend water.
- 2Snipper de ui, hak de knoflook fijn, snijd de wortels in plakjes, snijd de prei in ringen, snijd de bleekselderij in boogjes en de knolselderij in blokjes. Snijd het spek in kleine blokjes.
- 3Verhit wat olie of boter in een grote pan en braad de runderschenkel en het klapstuk rondom bruin. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- 4In dezelfde pan bak je het spek uit. Voeg de ui en knoflook toe en fruit 2-3 minuten. Voeg de wortels, prei, bleekselderij en knolselderij toe en bak nog 5 minuten mee.
- 5Doe de bruine bonen, runderschenkel, klapstuk, laurierblaadjes, tijm en de runderbouillon in de pan. Breng aan de kook.
- 6Zet het vuur laag en laat de soep 2 tot 3 uur zachtjes koken. Controleer tussendoor of het vlees en de bonen gaar zijn.
- 7Als het vlees gaar is, haal je de runderschenkel en het klapstuk uit de soep. Snijd het vlees in stukjes en doe het terug in de soep.
- 8Verwijder de laurierblaadjes en breng de soep op smaak met zout en peper.
- 9Serveer de bruine bonensoep heet, eventueel gegarneerd met wat fijngehakte peterselie.
De bruine boon werd al in de 17e en 18e eeuw in Nederland verbouwd. In deze periode was de boon vooral populair onder de arme bevolking, omdat het een goedkope en voedzame voedingsbron was. Gedurende de 19e eeuw bleven de bruine bonen een vast onderdeel van het Nederlandse dieet, vooral in tijden van voedsel schaarste en oorlog. De soep werd vaak gegeten als hoofdmaaltijd en voorzag in een groot deel van de benodigde voedingsstoffen.
Inmiddels in Nederland is bruine bonensoep een bekend gerecht geworden. Het wordt vooral in de herfst en winter gegeten, wanneer we weer behoefte hebben aan hartverwarmende en vullende maaltijden. De soep wordt vaak bereid met ingrediënten zoals prei, wortel, ui en spek, en soms wordt er ook rookworst, een schenkel en klapstuk aan toegevoegd.
Wij maken zelf dit recept vaak voor 8-10 personen, en vriezen het dan per portie in zodat we op koude natte dagen altijd een lekkere warme maaltijd hebben.
