Ei
10 min
5 min

Eieren pocheren. Het simpele geheim van een ware delicatesse.

Het pocheren van een ei is eenvoudiger dan je misschien denkt. Hier zijn de stappen om je perfecte gepocheerde eitje te maken.

Deel dit recept met je vrienden:
Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Ei
      stuks
    • Pan water
      stuks
    • Azijn
      eetlepel

    Producten in dit recept:

    Aan de slag

    • 1
      Vul een middelgrote pan met water en voeg een scheutje azijn toe (dit helpt het eiwit samen te binden en voorkomt dat het eitje uit elkaar valt). Breng het water net aan de kook.
    • 2
      Terwijl je wacht tot het water bijna kookt, breek je het ei in een klein schaaltje of kopje. Dit maakt het gemakkelijker om het ei in het water te laten glijden zonder dat het breekt.
    • 3
      Zodra het water bijna kookt, zet je het vuur lager zodat het water net onder het kookpunt is. Je wil dat zich alleen nog kleine belletjes op de bodem van de pan vormen, maar het water mag NIET koken.
    • 4
      Maak een draaikolk in het water door met een lepel in één richting te roeren. Laat het ei dan voorzichtig in het midden van de draaikolk glijden. Het eiwit zal rond de dooier wikkelen als gevolg van de draaiing van het water.
    • 5
      Laat het ei 3-4 minuten pocheren voor een lekkere druiperige lopende dooier. Als je een stevigere dooier wilt, kun je het ei 5-6 minuten laten pocheren. Het aantal minuten is altijd afhankelijk van de grootte van het ei.
    • 6
      Gebruik een schuimspaan om het gepocheerde ei uit het water te halen. Laat het even uitlekken op een keukenpapier en doe er vervolgens mee wat je wil!

Eieren die je in de winkel koopt, kunnen al een tijdje zijn opgeslagen, terwijl een kakelvers ei rechtstreeks van de kip komt. Dit kan een verschil maken, vooral als je eieren gaat pocheren.

Bij het pocheren van een ei wil je dat het eiwit samenkomt en stevig wordt, terwijl de dooier vloeibaar blijft. Versere eieren hebben de neiging om een steviger eiwit te hebben dat beter bij elkaar blijft tijdens het kookproces, waardoor ze beter geschikt zijn voor pocheren. Naarmate eieren ouder worden, kan het eiwit wateriger en minder stevig worden, wat kan resulteren in een "rommelig" gepocheerd ei waarbij het eiwit in het water uitvloeit.

Peter Eemsing

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

2025 © Eerlijk Eten