Frisse Steak Tartare met frietjes en sla

Iedere Franse bistrot heeft het op de kaart staan: steak tartare. Gemaakt van het beste, fijngesneden rundvlees en een mix van augurkjes, kappertjes, worcester saus en tabasco - flink door elkaar geklutst met een eitje. Even kort aanbakken mag ook!
Ingrediënten
- Sjalot2 stuks
- Ei1 stuks
- Olijfolie, peper, zout1 snufje
- Augurk1 stuks
- Rundertartaar150 g
- Kappertjes1 theelepel
- Tabasco1 theelepel
- Dijon mosterd1 theelepel
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1De basis van de steak tartare is het vlees: schep het even om in een ruime beslagkom en zorg ervoor dat er wat lucht tussen de afzonderlijke stukken komt.
- 2Maak het vervolgens op smaak met de diverse kleingesneden ingrediënten. In iedere bistrot zul je weer nét een andere combinatie aantreffen. De één maakt 'm wat pittiger, de ánder wat romiger.
- 3Proef tussendoor of je tevreden bent met de smaak. Wil je het geheel iets zoeter? Voeg dan wat meer worcester saus toe. Iets scherper? Tabasco of mosterd! Als je blij bent met het resultaat kluts je een eitje door het gehaktmengel.
- 4Druk het mengsel vervolgens in een serveerring om de steak tartare zijn klassieke, ronde vorm te geven. Heb je geen serveerring in huis? Gebruik dan een andere ronde vorm. Even goed aandrukken om het geheel coherentie te geven.
- 5Je steak tartare is nu klaar om te serveren. Lekker met frietjes en frisse sla. TIP: Vind je het tóch iets te avontuurlijk om het geheel helemaal rauw te eten? Bak de steak dan even kort aan met goede olijfolie. "Poêlé" noemen ze dat in Parijs.
In 2017 had ik het voorrecht om door Frankrijk te reizen en mijn passie voor koken te verkennen. Als foodie was ik vastbesloten om zoveel mogelijk te leren over de Franse keuken en de lokale gerechten te proeven.
Tijdens een culinaire tour in Parijs had ik het geluk om te leren hoe ik de perfecte steak tartare kon maken van een echte Franse chef-kok. Hij leerde mij de fijne kneepjes van het selecteren van het beste rundvlees van de hoogste kwaliteit, vers en mager, en het op de juiste manier te snijden in kleine stukjes van ongeveer 1 cm.
Vervolgens voegden we klassieke Franse smaken toe zoals sjalotten, kappertjes, mosterd en Worcestersaus. Na het mengen van de ingrediënten plaatsten we het gerecht in de koelkast om te marineren en de smaken te laten samensmelten. Het resultaat was een verrukkelijke steak tartare, perfect op smaak en met een zijdezachte textuur.
De ervaring was niet alleen geweldig vanwege de smaak van het gerecht, maar ook vanwege de vaardigheden die ik heb geleerd. Het was een fantastische manier om mijn passie voor koken naar een hoger niveau te tillen en de Franse keuken beter te begrijpen.

Al met al was mijn reis naar Frankrijk een onvergetelijke ervaring. Ik zal altijd dankbaar blijven voor de kennis die ik heb opgedaan en de geweldige mensen die ik heb ontmoet tijdens mijn culinaire reis. De perfecte steak tartare zal voor altijd een van mijn favoriete gerechten blijven om te maken en te delen met vrienden en familie.
