Wie kent ze niet: de koeien uit de reclame van Milka. Het Simmentaler rund is een ras van koeien dat oorspronkelijk afkomstig is uit de Simme-vallei in Zwitserland. Dit ras is een van de oudste en meest populaire runderrassen in de wereld. Het beest staat bekend om zijn grootte, kracht en veelzijdigheid. Simmentaler runderen zijn uniek vanwege hun karakteristieke kleurpatroon, dat meestal een combinatie van wit en roodbruin is. Ze worden gewaardeerd om hun dubbele doel, omdat ze zowel melk als vlees produceren. Het vlees van de Simmentaler is bekend om zijn malsheid, sappigheid en uitstekende marmering, wat het een favoriet maakt bij vleesliefhebbers. Daarom stappen steeds meer boeren in Nederland over op dit mooie ras.Het staartstuk, ook wel bekend als de picanha, is een stuk rundvlees dat in de buurt van de staart van de koe zit. Het ligt bovenop de bil van het dier, in de buurt van de lendenen. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, wordt dit stuk meestal de 'top sirloin cap' genoemd.
Ook in Zuid-Amerika, en dan met name in Argentinië en Brazilië, wordt het staartstuk enorm gewaardeerd en vormt het vaak de 'pièce de résistance' van de traditionele 'churrasco' - oftewel, de barbecue. Het staat bekend om zijn sterke smaak en sappigheid, deels vanwege de dikke vetlaag die vaak intact wordt gelaten tijdens het bereiden om smaak en sappigheid te behouden.
Het staartstuk kan op verschillende manieren worden bereid, maar het wordt vaak gegrild op een bbq, in een kamado of grillplaat. Je kunt het natuurlijk ook zeer goed braden in een grillpan/vlakgrill met weinig meer dan zout en peper als kruiden, zodat de rijke smaak van het vlees zelf kan schitteren.
Probeer ook
Oerhollandse erwtensoep
Deze stevige soep is een klassieker in de Nederlandse keuken en staat bekend om zijn dikke, bijna stoofachtige consistentie. Snert wordt vaak geassocieerd met koud weer en is een typisch wintergerecht.
Onze partner
EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl
Ingrediënten
- Picanha steak1 stuks
- Zeezout1 snufje
- Peper1 snufje
- Olijfolie1 eetlepel
- Aardappeltjes500 g
- Rode puntpaprika1 stuks
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Bak de aardappeltjes 20 minuutjes met de paprika op je grill, bbq, pan of in de oven. Mocht je nog asperges over hebben kan je deze heel makkelijk meegrillen. Je kunt de aardappeltjes natuurlijk ook knapperig bakken, zie daarvoor ons aparte recept op deze site.
- 2Verwarm de grill, of pan of bbq, voor op een hoge temperatuur. Als je een houtskoolgrill gebruikt, is het ideaal om hardhoutskool te gebruiken, zoals hickory of eik, voor de beste smaak.
- 3Terwijl de grill opwarmt, bereid je de picanha voor. Snij het vet op de steak van de picanha kruislings in, maar snijd niet in het vlees. Dit helpt het vet smelten en het vlees sappiger te maken.
- 4Wrijf de steak royaal in met zout. Gebruik geen peper op dit moment, omdat de hoge temperaturen van de grill de peper kunnen verbranden.
- 5Grill de picanha gedurende ongeveer 5-7 minuten aan elke kant, afhankelijk van de dikte van de steak en hoe gaar je het vlees wilt hebben.
- 6Voor een medium-rare steak wil je een interne temperatuur van ongeveer 54-57 graden Celsius.
- 7Haal de picanha van de grill en laat het ongeveer 10 minuten rusten. Dit helpt de sappen in het vlees te houden en maakt de steak malser.
- 8Net voor het serveren, bestrooi je de steak met wat versgemalen zwarte peper en eventueel een beetje olijfolie. Snijd de steak tegen de draad in zodat hij malser is om te eten. Als je met de draad van het vlees mee snijd zal je wat meer moeten kauwen, maar het heeft geen invloed op de smaak.
Probeer ook
Oerhollandse erwtensoep
Deze stevige soep is een klassieker in de Nederlandse keuken en staat bekend om zijn dikke, bijna stoofachtige consistentie. Snert wordt vaak geassocieerd met koud weer en is een typisch wintergerecht.