Ingrediënten
- ronde vellen brickdeeg10 stuks
- kipgehakt300 g
- oesterzwammen, fijngehakt200 g
- grote ui, fijngesneden1 stuks
- rode paprika, fijngesneden1 stuks
- knoflook, fijngesneden2 teentje
- olijfolie2 eetlepel
- komijnpoeder1 theelepel
- korianderpoeder1 theelepel
- paprikapoeder1 theelepel
- Zout en peper naar smaak
- ei, losgeklopt (voor het bestrijken)1 stuks
Producten in dit recept:
Keukengerei nodig?
EerlijkEten werkt samen met Peter Eemsing van Koksland.nl, die zelf de beste producten importeert, test en verzendt.Aan de slag
- 1Verwarm je oven voor op 200°C. Leg een bakpapier op een bakplaat.
- 2Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak deze tot ze zacht zijn. Voeg het kipgehakt toe en bak tot het rul en gaar is.
- 3Voeg de fijngehakte oesterzwammen en rode paprika toe aan het kipmengsel. Bestrooi met komijnpoeder, korianderpoeder, paprikapoeder, zout en peper. Meng goed en laat nog 5 minuten op het vuur staan.
- 4Haal de pan van het vuur en laat de vulling een beetje afkoelen.
- 5Snijd elk rond vel brickdeeg doormidden om halve manen te vormen. Plaats een kleine hoeveelheid van de vulling aan een kant van de halve maan. (Je kan natuurlijk ook andere vormen maken zoals een rol of 2 vellen met vulling ertussen.)
- 6Vouw het deeg over de vulling om een driehoekige vorm te maken. Gebruik eventueel een vork om de randen aan te drukken en de vulling te verzegelen.
- 7Leg de gevulde samosa's op de bakplaat. Bestrijk ze met het losgeklopte ei voor een gouden kleur. Bak de samosa's in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20-25 minuten of tot ze goudbruin en krokant zijn.
- 8Serveer de samosa's warm, eventueel met een dipsaus naar keuze.
Brickdeeg is een type deeg dat oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt, met name uit Tunesië. Het is gemaakt van eenvoudige ingrediënten zoals bloem, water en zout. In vergelijking met filodeeg is brickdeeg iets dikker en minder breekbaar, wat het gemakkelijker maakt om mee te werken. Het deeg wordt vaak verkocht in dunne, ronde of vierkante vellen en is neutraal van smaak. Na het bakken of frituren krijgt het een krokante en lichte textuur.
Je kunt brickdeeg gebruiken voor veel toepassingen. Het is vooral populair voor het maken van gefrituurde of gebakken hapjes zoals briouats, samosa's en andere gevulde lekkernijen. Het is een veelzijdig deeg dat zowel voor zoete als hartige gerechten kan worden gebruikt. Vanwege de stevigheid en minder breekbare textuur is het vaak een goede keuze voor recepten die een meer robuuste huls nodig hebben voor de vulling.
