Toetje
10 min
20 min

Basisrecept voor de lekkerste wafels

Met dit recept voor wafels kan je alle kanten op. Deze lekkernij is heerlijk als traktatie en leuk om zelf te maken met de kinderen of opa en oma.
Scroll direct naar recept
Deel dit recept met je vrienden:

Met dit recept voor wafels kan je alle kanten op. Deze lekkernij is heerlijk als traktatie en leuk om zelf te maken met de kinderen of opa en oma. De allervroegste wafels waren eenvoudige platte cakes gemaakt van graan en water en gekookt tussen twee metalen platen met een ruitpatroon. Het woord “wafel” komt van het Oudhoogduitse woord “waba”, dat “honingraat” betekent, een verwijzing naar het kenmerkende patroon van de wafels.

Een lekkere wafel maken begint met je beslag, dat moet je goed hebben. Bij veel recepten op internet staan eieren in het recept als ingrediënt, maar ze vergeten vaak te melden wat de maat van de eieren moet zijn. 3 maatje M eieren levert een hele andere hoeveelheid dan 3 L eieren en dit heeft invloed op je beslag. Je kan ook met eieren variëren, meer ei is een meer crispy wafel en met minder ei krijg je een zachtere wafel. Je kan ook met de hoeveelheid water spelen, je kan het bijvoorbeeld vervangen door karnemelk. Dan wordt de wafel wat frisser van smaak. Slap beslag geeft een zachte wafel en een stevig beslag geeft een hardere wafel.

Het volgende recept is een lekker basis recept, waar je eindeloos mee kan variëren.

Personen
-
+
  • Ingrediënten

    • Eieren (L)
    • Melk, lauwwarm
      150 ml
    • Bloem
      250 g
    • (Vanille)suiker
      eetlepel
    • Water
      100 ml
    • Gesmolten boter
      100 g
    • Zout
      0.5 snufje

    Aan de slag

    • 1
      Doe de eieren met de melk in je kom en klop de eieren los.
    • 2
      Voeg de bloem, gist, suiker, kaneel en zout toe en klop alles tot een mooie massa zonder klontjes.
    • 3
      Voeg dan het water toe en kijk goed naar de dikte van je beslag.
    • 4
      Als laatste voeg je de gesmolten boter toe en dan laat je het beslag afgedekt een uurtje in een warme tochtvrije omgeving staan, zodat het mooi gaat rijzen.
    • 5
      Giet met een soeplepel het beslag in je wafelvorm en bak lekker goudbruin.
  • Probeer ook

    Griekse Stifado van fijne riblappen

    Stifado is een klassiek Grieks stoofpotje dat je zeker eens moet proberen. Het is een hartverwarmend gerecht waarin mals vlees langzaam wordt gestoofd met kleine zilveruitjes in een kruidige tomatensaus

Onze partner

EerlijkEten werkt samen met Koksland.nl

Koksland.nl is een initiatief van Peter Eemsing en Christa Dreef. In het dagelijks leven runt Peter een recepten website en webshop met kook benodigdheden. Hun passie voor eten sluit perfect aan bij de missie van EerlijkEten

Producten dit recept:

2024 © Eerlijk Eten